Kanapki i parówki już się przejadły… Rozpocznij dzień od takiego kapitalnego śniadanka. Zrobiłam mojemu siostrzeńcowi, a za borówkami nie przepada, a wtedy jadł jak szalony! Można by powiedzieć, że to najlepsze pancakes jakie ostatnio jadłam!
Bez ubijania jajek są i tak bardzo puszyste, ah i te owoce w środku poezja… Bardzo proste i szybkie bez problemu znajdziemy te składniki, które są nam potrzebne w każdym sklepie.
Proponuje podawać z jogurtem greckim i posypane dodatkowo borówkami lub konfiturą z borówek/porzeczek.
Szczegóły
10-15 placków
3 minuty = 1 placek
niski
niski
placki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka maślanki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowy
szczypta soli
2 garści borówek amerykańskich
dodatkowo:
jogurt naturalny, borówki lub konfitura z borówek/porzeczek (na wierzch do dekoracji)
Placki:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Jajka roztrzepać z przesianym cukrem pudrem, dodać maślankę, olej i wymieszać szpatułką lub łyżką. - Bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól wymieszać krótko, na sam koniec dodać borówki wymieszać szpatułką lub łyżką, krótko nie trzeba mieszać dokładnie; kilka ruchów wystarczy.
- Patelnię rozgrzać i na gorącą patelnię nakładać po 1 dużej łyżce ciasta. Placki przewrócić na drugą stronę, w sumie 1 placek powinien się smażyć 3 minuty, z reguły jest raczej tak że ta pierwsza strona kiedy nakładamy ciasto na patelnie to powinna się smażyć dłużej np. 2 minuty po przekręceniu placka powinno się smażyć już tylko 1 minute.
- Podawać na ciepło z swoimi ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt naturalny i borówki lub też konfitura.
Smaczego!
inspiracja: poprostupycha