Przyjęłam pewną zasadę, jeśli w cieście są jakieś owoce lub też warzywa to ciasto nie ma kalorii! ;). I jak mi z tym? Ha a bardzo dobrze!
Jeśli chodzi o chlebek to ten chlebek nie ma absolutnie nic wspólnego z takim bardziej klasycznym chlebem; bardziej jest to słodkie ciasto bananowe, pieczone w keksowej formie. Jeśli lubimy eksperymentować to do środka ciasta, będą doskonale pasować orzechy/rodzynki/żurawinę lub kawałki czekolady- ja jednak wybieram klasyczną wersję 😉
Jeśli planujecie upiec chlebek bananowy to kupcie więcej bananów niż zwykle i pozwólcie im jeszcze bardziej dojrzeć, aż będą na nich takie czarne plamki, takie banany są słodziutkie i nadają się idealnie do takich ciast. Dodają jeszcze większej słodyczy cieście.
Chlebek bananowy to bardzo prosty i szybki wypiek potrzebna jest jedynie trzepaczka i wiadomo miska. Ciasto nie musi być długo mieszane, nawet nie powinno. Konsystencja surowego ciasta powinna być luzna. Im dłużej ciasto będzie mieszane tym bardziej cięższe po upieczeniu i niestety, ale też może powstać zakalec. Hmm tego nie chcemy więc mieszamy jak najkrócej tylko do „pierwszego” połączenia.
Szczegóły
12×24 cm forma keksowa
50-60 minut
niski
niski
ciasto:
3 duże banany, mocno dojrzałe
115 g masła, roztopionego
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół. Formę keksową o wymiarach 12 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Banany obrać ze skórki i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem na papkę. Masło roztopić i przestudzić. Ostudzone masło wlać do bananów i wymieszać trzepaczką.
- Wsypać obydwa cukier i cukier wanilinowy lub ekstrakt, jajka i ponownie wymieszać.
- Wprost do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon i dodać sól. Wymieszać łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej)
- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać.
- Wstawić do gorącego nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake