Obowiązkowo co roku musi się znalezć w u mnie w domu. Klasyk który nie ma sobie równych, kochają go dzieci i dorośli. Hit każdej imprezy i spotkania z rodziną. 🙂
Dla przypomnienie jest to puszysty biszkopt, nasączony wodą i sokiem z cytryny. Leciutki krem na bazie śmietanki z mascarpone. I na koniec chyba ta najważniejsza część czyli, truskawki w galaretce. Całość smakuje jak najlepsze ciasto na świecie (ha ha to opinia mojego taty) ;).
Bardzo znane dla każdego ciasto i tym samym sądzę, że nikt nie odmówi drugiego kawałka. Przewidziałam to, że większość z Was woli mieć takiego ciasta dużą blachę, dlatego specjalnie w takiej rodzinnej blaszce jest podany przepis 😉
Wychodzi bardzo lekkie i delikatne, chociaż odpalanie piekarnika w takiej temperaturze jakie mamy teraz jest ryzykowne, ale wiecie biszkopt można upiec wieczorem i wystudzić następnie owinąć szczelnie folią, a następnego dnia już działać tylko z kremem i truskawkami 🙂
Szczegóły
forma do pieczenia 25×35 cm
niski
średni
biszkopt:
5 jajek, dużych
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
krem śmietakowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny lub śmietana – fix
1/4 szklanki wody
warstwa galaretkowa:
2opakowania galaretki truskawkowej
800 ml gorącej wody
ok. 450 – 500 g truskawek
Biszkopt:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. - Mąkę pszenną tortową i ziemniaczaną przesiać do miseczki.
Białka oddzielić od żółtek i białka zacząć razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodać powoli, łyżka po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę. - Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać po jednym żółtku, zmiksować krótko tylko do połączenia.
- Na koniec w kilku małych porcjach dodać suche składniki ( ja zawsze dodaje w trzech turach) i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie i krótko wymieszać, mieszać tak od dołu do góry, nie mieszać po bokach miski, ponieważ mąka jest na dnie.
- Masę biszkoptową przełożyć do formy do pieczenia, równo rozprowadzić po całej formie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut.
- Po upieczeniu zostawić do wystudzenia, następnie nasączyć.
krem:
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w kuchence mikrofalowej.
- Śmietankę razem z serkiem mascarpone zacząć miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę
- Krem wyłożyć na biszkopt i całość rozprowadzić.
Galaretka:
- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i włożyć do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
- Truskawki pokroić na kawałki i wyłożyć na stężały już krem. Galaretkę już tężejąca wyłożyć na truskawki i równo rozprowadzić. Całość włożyć na minimum kilka godzin do lodówki
Smacznego!
inspiracja: ilovebake