Nie wiem czy wiecie, ale wszystkie ptaki ćwierkają, że to ostatnie dni polskich truskawek. Szkoda jest mi tego, że w tym roku było tak mało przepisów z ich udziałem, natomiast u mnie ciągle coś się dzieje, więc nawet nie było kiedy dodać tego przepisu. W końcu jednak udało się!
Ciasto składa się z bardzo prostych warstw bo na początku jest to pierwsza warstwa biszkoptu, potem truskawki zalane galaretką, druga warstwa biszkoptu i przykryte leciutkim kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto aby jeszcze ładniej wyglądało i oczywiście lepiej smakowało warto posypać pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi lub starą białą czekoladą. Próbowałam obydwu wersji i za każdą jest doskonałe. Podstawowe połączenie, dla każdego tak naprawdę najlepsze!
Ciasto jest idealne na gorące dni, owoce w galaretce ożywiają całe ciasto i przez to nie całość nie pozostaje mdła. Proste wypieki, a takie smaczne, tu nie ma co zepsuć! 😉
Szczegóły
forma do pieczenia 25×35 cm
35-40 minut
średni
średni
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
nasączenie:
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżka alkoholu np. likieru lub wódki (opcjonalnie)
warstwa truskawkowa:
2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
700 ml gorącej wody
ok. 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
warstwa śmietankowa:
800 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
300 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
biszkopt:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. - Mąki przesiać do miseczki i odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, białka zacząć miksować wraz ze szczyptą soli na sztywną piankę.
Pod koniec miksowania dodawać po łyżce cukier aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodawać go powoli, cukier ma się całkowicie rozpuścić, można to sprawdzić rozcierając między sobą palcami masę, nie powinniśmy cukru. - Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku, zmiksować tylko do połączenia się całej masy. Na koniec w kilku małych porcjach dodać przesiane wcześniej składniki i delikatnie połączyć szpatułką lub drewnianą łyżką.
- Masę biszkoptową przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
- Wszystkie składniki na nasączenie wymieszać ze sobą i połową nasączyć blat biszkoptu.
warstwa galaretkowa:
- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia.
– Mrożone truskawki: Jeśli używasz owoców mrożonych możesz je dodać od razu do płynnej galaretki, to przyspieszy proces tężenia galaretki, dlatego trzeba czuwać ;).
Świeże truskawki: Używając świeżych truskawek, dodać je już do tężejącej galaretki i wyłożyć na blat biszkoptu. - Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć pozostałą częścią ponczu.
Krem Śmietankowy:
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę razem z mascarpone zmiksować na gęsty krem. Na koniec dodać przesiany cukier puder i wolnym strumieniem wlać żelatyn.
- Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem można posypać wiórkami białej czekolady lub tak jak u nie pokruszona truskawka liofilizowana
Smacznego!
inspiracja: ilovebake