Jagodzianki z kruszonką

Zawsze taki sam, niezapomniany smak jagodzianek z chrupiącą kruszonką i słodkim lukrem. Jak tu przejść tak obojętnie od tych jagodzianek, czy ktoś w ogóle potrafi? Jeśli tak to proszę mi to zdradzić bo osobiście pożeram ciepłe ;).

Puchate ciasto, nawet na drugi dzień jest super i nie pozostaje suche. Chociaż chwila moment…. Czy one wytrzymają do następnego dnia, jak tu takie wspaniałe zapachy się dzieją , jednak pewnie nie 😉 Jeśli macie jagody (nie borówki) to jesteście prawdziwymi szczęściarzami, że je macie (ja do tych osób też się zaliczam). I wypełnij tymi pysznościami tak dużo jak tylko się da, ah bo te jagody tak uciekają nam i ciężko czasem skleić ciasto, hahah znam to 😉 Na koniec oczywiście to na co wszyscy czekają, czyli maślana kruszonka, posypujemy po uformowanych bułeczkach. A przed podaniem to już Wasza fantazja; lukier lub cukier puder.

Można wykorzystać mrożone jagody, ale z tego co jeszcze widziałam ostatnio to jagody jeszcze są na jarmarku, więc korzystajcie. Cieszmy się latem, słońcem i oczywiście jagodziankami!

Szczegóły

Ilość:

10 sztuk

Czas pieczenia:

ok 20 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

  • 125 ml mleka ciepłe, podgrzane

  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam do ciast drożdżowych)

  • szczypta soli

  • 80 g cukru

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)

  • 70 g masła, roztopione

nadzienie:

  • 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

kruszonka:

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 20 g masła, zimnego

  • 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

  • opcjonalnie cukier puder lub lukier

ciasto:

  • Świeże drożdże: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę przesianej mąki. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszać.
    Zostawić w ciepłym miejscu a ok. 25 minut do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli rozczyn nie wyrósł to znaczy, że drożdże nie były świeże).
  • Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać łyżką do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę.
  • Suche drożdże: drożdże wymieszać z przesianą mąkę- dalej już robić tak jak w przypadku drożdży świeżych.
  • Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera lub dłońmi ok. 10 minut. Po tym czasie ciągle wyrabiając- dodać przestudzone i wystudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godzin. Powinno dwukrotnie powiększyć objętość.

kruszonka:

  • Mąkę wsypać do miski, dodać posiekane masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto

Jagody:

  • Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Przygotowanie

  • Wyrośnięte ciasto wybrać z misy, włożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na 10 równych części.
  • Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilku cm odstępy od siebie. Zostawić na ok. 25 mint do kolejnego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.
  • Bułeczki wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 20 minut do zarumieniania.
    Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *