Pogodą coraz bliżej nam do jesieni, ale ja jeszcze trwam w letnich wypiekach ;). Nie damy się jeszcze tej aurze. Na początek nowego tygodnia czekoladowe ciasto, które absolutnie zawsze poprawia każdy zły dzień, posyp wiśniami i malinami. Po upieczeniu pokrój i zjedz ze smakiem.
Ogólnie to murzynek jest bardzo prostym i szybkim ciastem. Jeśli akurat nie masz możliwości dostania świeżych owoców, to można użyć również tych mrożonych, których wcześniej nie trzeba rozmrażać.
Ciasto jest bardzo smaczne, owoce z czekoladą komponują się doskonale. Pozostaje w moich ulubionych, a Waszych? 😉 Zapraszam do przetestowania ;).
Szczegóły
25×35 cm forma do pieczenia
40-50 minut
niski
niski
ciasto:
130 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka mleka
1/2 szklanki kakao
3 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki czubate konfitury lub dżemu wiśniowego
szczypta soli
dodatkowo:
ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych (jeśli są mrożone to nie rozmrażać)
ok. 1 szklanka malin
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół. - Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem- odłożyć.
- Masło przełożyć do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i kakao. Podgrzać do roztopienia i zagotowania składników, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do wystudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać suche składniki oraz konfiturę i ponownie wymieszać wymieszać do połączenia.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej formy, całość wyrównać, na wierzchu posypać wiśniami i malinami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, jednak wierzcie mi i bez tych dodatków ciasto jest przepyszne ;)!
Smacznego!
inspiracja: ilovebake