Bananowiec straciatella

Wspaniałe ciasto na biszkopcie, z kremem mascarpone do tego starta czekolada, biszkopty. Banany zalane zieloną galaretką. Smakuje wszystkim, bez wyjątku. Wysokie, jest podzielne, a czekolada i banany to zawsze bezbłędne połączenie.

Ciasto idealne na kązdą okazję rodzinną. Jest bardzo lekkie i orzezwiające, wszytsko smakuje obłędnie! Myślę, że mogę powiedzieć jest w miarę proste do przygotowania.

Nie będę jakoś specjalnie wychalać i zachęcać do upieczneinia bo ciasto i wygądem i smakiem samo się broni. To co spróbuje w najbiższym czasie? 😉

Szczegóły

Ilość:

25×35 cm forma do pieczeia

Czas pieczenia

30-35 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Biszkopt:

  • 5 jajek dużych

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 3/4 szklnki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Krem:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%

  • 250 g serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietana – fix

  • 1/4 szklanki wody

  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych

  • 4 banany

  • 2 łyżki soku z cytyny

  • 2 opakowania galaretki agrestowej

  • 700 ml gorącej wody

  • 1/2 szklnaki likieru słony karmel lub mocnej herbaty

Biszkopt:

  • Wszystkie składniki powinny byc w temp. pokojowej. Formę do pieczenia o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni Cz funkją grzanie góra-dół.
  • Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka wbić do misy miksera i dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo, łyżka po łyżce cukier; masa powinna być gęsta i błyszcząca.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać powoli po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach; miksować tylko do połączenia się składników.
  • W kilku niedużych porcjach dodać suche przesianne składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.Wyieszać krótko do połaczenia, nie mieszać zbyt długo, poniważ jest szansa, powstania zaklaca. Mieszać od dołu – do góry, nie po bokach miski. Mąka opada na dno, nie znajduję się ona na bokach misy.
  • Gotową masę przłożyć do przygotowanej, wcześniej formy do pieczenia. Masę ropzprowadzić po całej formie do pieczenia i wstaiwć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjać, wystudzić i przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć likierem lub posłodzoną herbatą.

Krem:

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali; nie podgrzewać żelatyny za bardzo, poniważ wtedy starci swoje własciwości żelujące, wystarczy ok. 25 sekund.
  • Gorzką czekoladę zetrzeć na tarca o dużych oczkach.
  • Śmietankę razem z mascarpnone zacząć miksować na sztywny krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz czekoladę. Obroty miksera zmnijszyć no małych i na koniec wlać powoli ostuudzoną żelatynę.
  • Połowę kremu przełożyć na biszkopt. Biszkopty moczyć w wodzie z cukrem i układać biszkopty jeden obok drugiego, na kremie. Przykryć pozostałą częścią kremu.

Przygotowanie:

  • Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i zostawić do wysdudzenia, nastepnie włozyć do lodówki do lekkiego stęenia; galaretka gdy będziemy wykładać na ciasto powinna być lekko tężojąca, ale dalej płynna. Taka aby nie wsiokła w ciasto.
  • Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułozyć na biszkopcie i wyłożyć już lekko tężejącą galaretkę.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *