Wspaniałe ciasto na biszkopcie, z kremem mascarpone do tego starta czekolada, biszkopty. Banany zalane zieloną galaretką. Smakuje wszystkim, bez wyjątku. Wysokie, jest podzielne, a czekolada i banany to zawsze bezbłędne połączenie.
Ciasto idealne na kązdą okazję rodzinną. Jest bardzo lekkie i orzezwiające, wszytsko smakuje obłędnie! Myślę, że mogę powiedzieć jest w miarę proste do przygotowania.
Nie będę jakoś specjalnie wychalać i zachęcać do upieczneinia bo ciasto i wygądem i smakiem samo się broni. To co spróbuje w najbiższym czasie? 😉
Szczegóły
25×35 cm forma do pieczeia
30-35 minut
średni
średni
Biszkopt:
5 jajek dużych
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
3/4 szklnki mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
700 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny lub śmietana – fix
1/4 szklanki wody
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych
4 banany
2 łyżki soku z cytyny
2 opakowania galaretki agrestowej
700 ml gorącej wody
1/2 szklnaki likieru słony karmel lub mocnej herbaty
Biszkopt:
- Wszystkie składniki powinny byc w temp. pokojowej. Formę do pieczenia o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni Cz funkją grzanie góra-dół.
- Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka wbić do misy miksera i dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo, łyżka po łyżce cukier; masa powinna być gęsta i błyszcząca.
- Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać powoli po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach; miksować tylko do połączenia się składników.
- W kilku niedużych porcjach dodać suche przesianne składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.Wyieszać krótko do połaczenia, nie mieszać zbyt długo, poniważ jest szansa, powstania zaklaca. Mieszać od dołu – do góry, nie po bokach miski. Mąka opada na dno, nie znajduję się ona na bokach misy.
- Gotową masę przłożyć do przygotowanej, wcześniej formy do pieczenia. Masę ropzprowadzić po całej formie do pieczenia i wstaiwć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjać, wystudzić i przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć likierem lub posłodzoną herbatą.
Krem:
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali; nie podgrzewać żelatyny za bardzo, poniważ wtedy starci swoje własciwości żelujące, wystarczy ok. 25 sekund.
- Gorzką czekoladę zetrzeć na tarca o dużych oczkach.
- Śmietankę razem z mascarpnone zacząć miksować na sztywny krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz czekoladę. Obroty miksera zmnijszyć no małych i na koniec wlać powoli ostuudzoną żelatynę.
- Połowę kremu przełożyć na biszkopt. Biszkopty moczyć w wodzie z cukrem i układać biszkopty jeden obok drugiego, na kremie. Przykryć pozostałą częścią kremu.
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i zostawić do wysdudzenia, nastepnie włozyć do lodówki do lekkiego stęenia; galaretka gdy będziemy wykładać na ciasto powinna być lekko tężojąca, ale dalej płynna. Taka aby nie wsiokła w ciasto.
- Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułozyć na biszkopcie i wyłożyć już lekko tężejącą galaretkę.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake