Unowocześniona szarlotka z kremem śmietankowym i bezą. Okazała się super alternatywą dla tej klasycznej szarlotki, która ma więcej warstw. Pierwszy rzut oka i myślisz; „nie to, nie dla mnie pół dnia tym ciastem mi zejdzie… :(” Tu Cię, właśnie miło zaskoczę, przygotowanie idzie dość sprawnie i nie powinno sprawiać dużo problemów ;).
Idealnie kruche ciasto jeden blat jest podstawą naszego ciasta; drugi natomiast pieczemy razem z bezą. Jabłka o wyrazistym smaku i zapachu- które dodatkowo wzbogacone są galaretką. Najlepiej będzie, jeśli będą to kwaśnej odmiany. Krem delikatny i nie za słodki- fajnie uzupełnia się między innymi warstwami ciasta. Na sam koniec bee -zaaaa… Aj słodka piankowa i bardzo delikatna. Nie pieczona zbyt długo, mają powstać nam kropelki (ale więcej o tym oczywiści w opisie jak to zrobić)
Idealna kwinstesencja, połączeń na jesień. Pyszny sposób na jesienny przepis z jabłkami.
Szczegóły
24×24 cm forma do pieczenia
70 minut
niski
średni
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
250 g masła zimnego
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Beza:
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Jabłka:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka dodać cukier i gotować przez około 15-20 minut do miękkości (nadmiar soku można odlać). Wsypać galaretki i wymieszać.
- Zostawić do całkowitego wystudzenia , następnie włożyć do lodówki, aż zacznie gęstnieć.
Przygotowanie
- Formę do pieczenia o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka i masło powinny być prosto z lodówki.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do robota kuchennego lub na stolice. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zacząć mieszać mieszadłem miksera lub siekać szybko nożem. - Następie dodać żółtka i szybko wyrobić na jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Drugą część pokroić na plasterki i wylepić nimi dno formy. Formę z ciastem włożyć do lodówki na 30 minut. - Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopi C z funkcją grzanie góra-dół. Całe ciasto nakłuć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągnąć i wystudzić.
- Gęstą masę jabłkową wyłożyć na upieczony spód, rozprowadzić po całym cieście i wstawić do lodówki
Beza:
- Drugą taką samą formę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać d temp. 160 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
Drugą część ciasta wyłożyć na dno formy. - Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo, dodać łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijać. Obroty miksera zmniejszyć i dodać sok z cytryny oraz przesianą mąkę, przez chwilkę miksując.
- Gotową masę wyłożyć na ciasto tworząc kleksy. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez około 15 minut.
- Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do wystudzenia.
Krem:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz wlać żelatynę. Zmiksować do połączenia na wolnych obrotach.
- Wyłożyć na masę jabłkową krem, wyrównać i ponowie włożyć do lodówki na około 15 minut.
- Na kremie ułożyć kruche ciasto z bezą. Owinąć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
inspiracja: ilovebka