Tortowe ciasto czekoladowe

Od razu zaznaczam to ciasto nie miało tak wyglądać, ale za to smakiem broni się na 6+. Niby układałam biszkopty pod w rzędach, skosem a jednak trochę się przesunęły i ułożyły się bardziej jeden, obok siebie. Jak? Nie wiem ;). Oczekiwałam innego wyglądu wyglądu bo miałam tego tu nie wstawiać, ale smakiem zniewala, dlatego ten przepis znajduje tu swoje miejsce :). Nie robię pierwszy raz tego ciasta i zawsze wyglądało tak jak powinno i w przygotowaniu opisuje tak jak zawsze to robiłam tym razem coś mi poszło nie tak, ale każdemu się zdarza ;).

Będzie łatwo z przygotowaniem i jak na ciasto przekładane to idzie naprawdę bardzo sprawnie.

Jest to biszkopt kakaowy, słodki krem na bazie nutelli, a w środku ukryte biszkopty nasączone ponczem. Przed podaniem polane polewą czekoladową.

Takie proste, a takie pyszne! Podajcie taką słodką rozkosz na Święta nieprzekombinowane smaki, które będzie smakować wszystkim!

Szczegóły

Ilość:

24×24 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

25-30 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

niski

Biszkopt:

  • 4 duże jajka

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżki kakao

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

Krem:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%

  • 5-6 łyżek nutelli

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/3 szklanki gorącej wody

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej

  • 50 g masła

  • 50 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych

  • 3/4 szklanki wody

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka alkoholu np. wódka/spirytus

Biszkopt:

  • Wszystkie składnik powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki.
    Białka oddzielić dokładnie od żółtek; umieścić białka w misie miksera i zacząć miksować wraz z szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodać stopniowo cukier miksować aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać stopniowo po jednym żółtku, zmiksować tylko do połączenia. Dodać olej i miksować dalej na wolnych obrotach miksera do połączenia.
  • Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki w kilku porcjach dodać przesiane składniki i bardzo delikatnie wymieszać, zaciągając ruch od dołu do góry, „nie mieszaj boków miski”;)- ona znajduje się na dnie miski, jeśli boki się oprószyły to delikatnie strzep. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ może powstać zakalec, mieszać krótko.
  • Ciasto przełożyć do formy, całość wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
    Ciasto po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części

Krem:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywny krem, następnie dodać po łyżce nutelle i na koniec cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia.

Przygotowanie:

  • 1/3 kremu wyłożyć na spód ciasta.
  • Cukier puder, sok z cytryny i alkohol wymieszać z wodą. Biszkopty namoczyć na chwilę i ułożyć pod skosem jeden obok drugiego w rzędach wciskając lekko w krem. Pozostałą część kremu wyłożyć na biszkopty i całość wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • Przed podaniem; masło i mleko rozpuścić w rondelku lub podgrzać w mikrofali. Dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
  • Gotową polewę posmarować wierzch ciasta i zostawić na 15 minut do zastygnięcia.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *