Od razu zaznaczam to ciasto nie miało tak wyglądać, ale za to smakiem broni się na 6+. Niby układałam biszkopty pod w rzędach, skosem a jednak trochę się przesunęły i ułożyły się bardziej jeden, obok siebie. Jak? Nie wiem ;). Oczekiwałam innego wyglądu wyglądu bo miałam tego tu nie wstawiać, ale smakiem zniewala, dlatego ten przepis znajduje tu swoje miejsce :). Nie robię pierwszy raz tego ciasta i zawsze wyglądało tak jak powinno i w przygotowaniu opisuje tak jak zawsze to robiłam tym razem coś mi poszło nie tak, ale każdemu się zdarza ;).
Będzie łatwo z przygotowaniem i jak na ciasto przekładane to idzie naprawdę bardzo sprawnie.
Jest to biszkopt kakaowy, słodki krem na bazie nutelli, a w środku ukryte biszkopty nasączone ponczem. Przed podaniem polane polewą czekoladową.
Takie proste, a takie pyszne! Podajcie taką słodką rozkosz na Święta nieprzekombinowane smaki, które będzie smakować wszystkim!
Szczegóły
24×24 cm forma do pieczenia
25-30 minut
średni
niski
Biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli
Krem:
600 ml śmietanki kremówki 30%
5-6 łyżek nutelli
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka alkoholu np. wódka/spirytus
Biszkopt:
- Wszystkie składnik powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. - Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki.
Białka oddzielić dokładnie od żółtek; umieścić białka w misie miksera i zacząć miksować wraz z szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodać stopniowo cukier miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. - Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać stopniowo po jednym żółtku, zmiksować tylko do połączenia. Dodać olej i miksować dalej na wolnych obrotach miksera do połączenia.
- Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki w kilku porcjach dodać przesiane składniki i bardzo delikatnie wymieszać, zaciągając ruch od dołu do góry, „nie mieszaj boków miski”;)- ona znajduje się na dnie miski, jeśli boki się oprószyły to delikatnie strzep. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ może powstać zakalec, mieszać krótko.
- Ciasto przełożyć do formy, całość wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części
Krem:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywny krem, następnie dodać po łyżce nutelle i na koniec cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia.
Przygotowanie:
- 1/3 kremu wyłożyć na spód ciasta.
- Cukier puder, sok z cytryny i alkohol wymieszać z wodą. Biszkopty namoczyć na chwilę i ułożyć pod skosem jeden obok drugiego w rzędach wciskając lekko w krem. Pozostałą część kremu wyłożyć na biszkopty i całość wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa czekoladowa:
- Przed podaniem; masło i mleko rozpuścić w rondelku lub podgrzać w mikrofali. Dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
- Gotową polewę posmarować wierzch ciasta i zostawić na 15 minut do zastygnięcia.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake