Piernikowe brownie

Coś innego na te święta, ale dalej coś specjalnego i naprawdę szałowego! Bardzo obłędnie czekoladowe, z kawałkami pierniczków brownie. No tak bardzo klimatycznego brownie jeszcze jedliście! 😉

Wiem jak lubicie oszczędzać czas, a tym bardziej przed świętami. Pracy tu prawie, że nie ma- a ciasto mamy już gotowe! Przy nim nie napracujecie się za wiele, wystarczy tylko kilka minut. To takie proste, a jakie przepyszne…

Pachnie wspaniale, zarówno czekoladą jak i piernikiem. Jest wilgotne i ciężkie jak wszystkie brownie, to taka piernikowa cegiełka brownie. Jestem zakochana w tym smaku bo, oceniam je 10/11. Będzie mi bardzo miło jeśli spróbujesz- zapraszam!

Szczegóły

Ilość:

20 porcji, forma do pieczenia 24×24 cm

Czas pieczenia

ok. 32 minuty

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Brownie:

  • 200 g masła

  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

  • 200 g czekolady gorzkiej

  • 3 jajka

  • 270 g drobnego cukru do wypieków

  • 135 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 150 g pierniczków, miękkich

Polewa opcjonalnie*

  • 100 g czekolady deserowej

  • 1 łyżka masła

Brownie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C. Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Pierniczki posiekać- odstawić na bok.
  • Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika i na minimalnym ogniu roztopić, odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Bezpośrednio do masy czekoladowej przesiać mąkę, dodać sól i zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane pierniczki i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, całość wyrównać, następnie wstawić do gorącego piekarnika.
  • Piec przez ok. 32 minuty, aż ciasto lekko urośnie. Nie należy dłużej piec, ponieważ brownie będzie przesuszone, ciasto po wyciągniecie z piekarnika „jeszcze się piecze” tzn. czekolada zastyga.
    Odstawić do wystudzenia.

Polewa:

  • Po przestudzeniu można dodatkowo polać brownie polewą.
    Masło roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady, całość dokładnie wymieszać oraz polać po naszym brownie.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *