Coś innego na te święta, ale dalej coś specjalnego i naprawdę szałowego! Bardzo obłędnie czekoladowe, z kawałkami pierniczków brownie. No tak bardzo klimatycznego brownie jeszcze jedliście! 😉
Wiem jak lubicie oszczędzać czas, a tym bardziej przed świętami. Pracy tu prawie, że nie ma- a ciasto mamy już gotowe! Przy nim nie napracujecie się za wiele, wystarczy tylko kilka minut. To takie proste, a jakie przepyszne…
Pachnie wspaniale, zarówno czekoladą jak i piernikiem. Jest wilgotne i ciężkie jak wszystkie brownie, to taka piernikowa cegiełka brownie. Jestem zakochana w tym smaku bo, oceniam je 10/11. Będzie mi bardzo miło jeśli spróbujesz- zapraszam!
Szczegóły
20 porcji, forma do pieczenia 24×24 cm
ok. 32 minuty
niski
niski
Brownie:
200 g masła
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
200 g czekolady gorzkiej
3 jajka
270 g drobnego cukru do wypieków
135 g mąki pszennej
szczypta soli
150 g pierniczków, miękkich
Brownie:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C. Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierniczki posiekać- odstawić na bok. - Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika i na minimalnym ogniu roztopić, odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Bezpośrednio do masy czekoladowej przesiać mąkę, dodać sól i zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane pierniczki i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, całość wyrównać, następnie wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec przez ok. 32 minuty, aż ciasto lekko urośnie. Nie należy dłużej piec, ponieważ brownie będzie przesuszone, ciasto po wyciągniecie z piekarnika „jeszcze się piecze” tzn. czekolada zastyga.
Odstawić do wystudzenia.
Polewa:
- Po przestudzeniu można dodatkowo polać brownie polewą.
Masło roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady, całość dokładnie wymieszać oraz polać po naszym brownie.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmku