Piernik bananowy

Piernik bananowy a może powinien się nazywać „chlebkiem bananowym o smaku piernika”?

Banany dodane do piernika nadają wilgotność i jeszcze bardziej mięciutkie ciasto. Dodatkowo dają naturalną słodycz, a jeśli masz w domu dojrzałe banany to super się składa bo takie będą najlepsze ;).

Bardzo prosto oraz szybko przygotujemy tego piernika w tej świątecznej pogoni, no ze wszystkim trzeba zdążyć. O dlatego ten piernik może uratować nasze święta, a przy tym smakuje naprawdę wspaniale! Składnik potrzebne są takie jak na każdy piernik oraz w tym przepisie kluczowe są banany.

Oczywiście możesz przekroić na pół i przełożyć np. masą grysikową, jednak dla mnie tak smakuje najlepiej- bez tego już jest doskonały!

Pięknie pachnie ten piernik, mięsiste ciasto od bananów, a także wspaniałe w smaku. No co tu dużo mówić? Pycha!

Szczegóły

Ilość:

20×10 cm forma keksowa

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności

niski

Ciasto:

  • 3 średnie dojrzałe banany

  • 115 g masła (miękkiego)

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżki płynnego prawdziwego miodu

  • 2 duże jajka

  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

  • 70 g gorzkiej czekolady

Ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę keksową o wym. 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół.
  • Banany mocno rozdrobnić za pomocą widelca na taką „papkę”.
  • Miękkie masło razem z cukrem i ekstraktem miksować na jasną i puszysta masę (ok. 5 minut). Następnie dodać po jednym jajku i zmiksować do połączenia.
  • Dodać banany, miód, śmietanę i zmiksować. Wprost do miski przesiać mąkę, kakao, cynamon i sodę. Dodać przyprawę do piernika i sól. Zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia (nie można dłużej miksować ponieważ jest wtedy ryzyko powstania zakalca).
  • Wyłożyć do formy i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa:

  • Śmietankę podgrzać i dodać kawałki czekolady. Wymieszać do połączenia i polać wierzch piernika.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *