Witam bardzo serdecznie w Nowym Roku2024! Wiem, że są postanowienia noworoczne, a ja tu zjawiam się z takim cudem… Hmmm i co teraz? Ja proponuje skusić się chociaż na jeden kawałek.
I tym razem będzie to, coś dla osób o bardzo słodkich smakach ;).Niezapomniane połączenie kruchego ciasta z słodką beza i jeszcze słodszym kremem w połączeniu orzeszkami ziemnymi powstaje, sycące ciasto.
Wyglądem przypomina bardzo dobrze pewnie wszystkim znaną Panią Walewską (niebawem i na nią będzie tu przepis, ale dziś „hukzulka”!)Tutaj jest inny krem kajmakowy a bazą jest masło. Chociaż przygotowanie tego fantastycznego ciasta, zajęło mi trochę więcej czasu niż przypuszczałam to tak naprawdę myślę, że warto zrobić na jakąś większa okazje, a pewnie u Was też ich nie braknie w tym roku. Poświęcony czas jaki włożyć odwdzięczy się w niedługim czasie. (Najlepiej jeśli macie dwie takie same formy do pieczenia, wtedy idzie wszystko dużo sprawniej.)
Bardzo polecam szczególnie tym którzy szukają czegoś, dużo bardziej słodszego i naprawdę konkretne. 😉
Szczegóły
25×35 cm forma do pieczenia
50-55 minut (łączny czas pieczenia; najpierw podpiekany jest spód następnie beza
niski
średni
*do odmierzania składników zawsze odmierzam szklanki o pojemności 250 ml.
Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek, dużych
200 g zimnego masła
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Beza:
6 białek dużych
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
300 g masła, w temp. pokojowej
400 g masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych, niesolonych
Ciasto kruche:
- Masło, żółtka i woda powinny być zimne- prosto z lodówki. Dwie formy do pieczenia o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia najlepiej mieć dwie.
- Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać nożem lub mieszać mieszadłem miksera do momentu powstania „drobnych okruchów.
- Następnie dodać żółtka, wodę oraz sól szybko zagnieść na jednolite ciasto.
- 1/4 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Pozostałą podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół. Jedną blachę wylepić ciastem i podpiec w gorącym piekarniku, podpiec przez ok. 15 minut. Następnie posmarować połową dżemu wystudzone ciasto; z drugą częścią postąpić identycznie jak wyżej opisałam.
Beza:
- Białka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni na funkcji grzanie góra-dół (jeśli nie posiadasz dwóch takich samych form do pieczenia, składniki na bezę podziel na pół i piecz jedną po drugiej wykonując bezę tuż przed pieczeniem). Jeśli pieczesz na dwóch poziomach piekarnika ustaw termoobieg i zmniejsz temp. do 150 stopni .
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać sok z cytrynu oraz przesianą mąkę i zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać delikatnie szpatułką, nie można mieszać też zbyt długo. - Bezę wyłożyć po połowie na każdy blat ciasta.
- Ciasto, które zostało zamrożone zetrzeć na tarce o grubych oczkach tarki na jedną część bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut.
- Gotowe ciasto zostawić do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem:
- Orzeszki podprażyć chwilkę na suchej patelni i posiekać.
- Miękkie masło miksować przez chwilę następnie dodać po łyżce masę kajmakową oraz posiekane orzeszki. Krem wyłożyć na ciasto, które jest bezą na górze i przykryć warstwą ze startym kruchym ciastem na wierzchu.
- Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, owinięte szczelnie folią spożywczą lub w pojemniku plastikowym na ciasto.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake