Ciasto hukzulka

Witam bardzo serdecznie w Nowym Roku2024! Wiem, że są postanowienia noworoczne, a ja tu zjawiam się z takim cudem… Hmmm i co teraz? Ja proponuje skusić się chociaż na jeden kawałek.

I tym razem będzie to, coś dla osób o bardzo słodkich smakach ;).Niezapomniane połączenie kruchego ciasta z słodką beza i jeszcze słodszym kremem w połączeniu orzeszkami ziemnymi powstaje, sycące ciasto.

Wyglądem przypomina bardzo dobrze pewnie wszystkim znaną Panią Walewską (niebawem i na nią będzie tu przepis, ale dziś „hukzulka”!)Tutaj jest inny krem kajmakowy a bazą jest masło. Chociaż przygotowanie tego fantastycznego ciasta, zajęło mi trochę więcej czasu niż przypuszczałam to tak naprawdę myślę, że warto zrobić na jakąś większa okazje, a pewnie u Was też ich nie braknie w tym roku. Poświęcony czas jaki włożyć odwdzięczy się w niedługim czasie. (Najlepiej jeśli macie dwie takie same formy do pieczenia, wtedy idzie wszystko dużo sprawniej.)

Bardzo polecam szczególnie tym którzy szukają czegoś, dużo bardziej słodszego i naprawdę konkretne. 😉

Szczegóły

Ilość:

25×35 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

50-55 minut (łączny czas pieczenia; najpierw podpiekany jest spód następnie beza

Koszt:

niski

Poziom trudności

średni

*do odmierzania składników zawsze odmierzam szklanki o pojemności 250 ml.

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 6 żółtek, dużych

  • 200 g zimnego masła

  • 2-3 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

Beza:

  • 6 białek dużych

  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Krem:

  • 300 g masła, w temp. pokojowej

  • 400 g masy kajmakowej

  • 100 g orzeszków ziemnych, niesolonych

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego/jagodowego lub powidła śliwkowe

Ciasto kruche:

  • Masło, żółtka i woda powinny być zimne- prosto z lodówki. Dwie formy do pieczenia o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia najlepiej mieć dwie.
  • Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać nożem lub mieszać mieszadłem miksera do momentu powstania „drobnych okruchów.
  • Następnie dodać żółtka, wodę oraz sól szybko zagnieść na jednolite ciasto.
  • 1/4 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Pozostałą podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół. Jedną blachę wylepić ciastem i podpiec w gorącym piekarniku, podpiec przez ok. 15 minut. Następnie posmarować połową dżemu wystudzone ciasto; z drugą częścią postąpić identycznie jak wyżej opisałam.

Beza:

  • Białka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni na funkcji grzanie góra-dół (jeśli nie posiadasz dwóch takich samych form do pieczenia, składniki na bezę podziel na pół i piecz jedną po drugiej wykonując bezę tuż przed pieczeniem). Jeśli pieczesz na dwóch poziomach piekarnika ustaw termoobieg i zmniejsz temp. do 150 stopni .
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać sok z cytrynu oraz przesianą mąkę i zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać delikatnie szpatułką, nie można mieszać też zbyt długo.
  • Bezę wyłożyć po połowie na każdy blat ciasta.
  • Ciasto, które zostało zamrożone zetrzeć na tarce o grubych oczkach tarki na jedną część bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut.
  • Gotowe ciasto zostawić do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem:

  • Orzeszki podprażyć chwilkę na suchej patelni i posiekać.
  • Miękkie masło miksować przez chwilę następnie dodać po łyżce masę kajmakową oraz posiekane orzeszki. Krem wyłożyć na ciasto, które jest bezą na górze i przykryć warstwą ze startym kruchym ciastem na wierzchu.
  • Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, owinięte szczelnie folią spożywczą lub w pojemniku plastikowym na ciasto.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *