Jeżeli nie przeszkadza Wam okres, jaki teraz dopiero dodaję te pierniczki to polecam upiec, jeśli jednak pierniczki robicie na Boże Narodzenie to pomińcie ten wpis, ale radzę zapisać teraz przepis- będzie okazja do zrobienia ich ;P.
Ja do zdobienia pierniczków użyłam stempli, ale jeśli nie macie to można użyć wałka dekoracyjnego- obydwie wersje będą piękne. Podczas pieczenia rozchodzi się zapach czekolady i czuć w całym domu ;).
Bardzo proste z podstawowymi składnikami na pierniczki, udekorowane lukrem- wyglądały wspaniale na wigilijnym stole, służąc także jako dekoracja.
Szczegóły
16 sztuk
9-10 minut
niski
niski
*1 szklanka to 250 ml
*Do wykonania pierniczków użyłam stempli o średnicy 7,5 cm, a także okrągłą niewiele większą foremkę lub szklankę, by wykroić ciasto.
Pierniczki:
85 g masła
90 g brązowego cukru
1 duże żółtko
100 g miodu
230 g mąki pszennej
20 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Pierniczki:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier następnie utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. - Dodać żółtko i dokładnie utrzeć. Dodać płynny miód i utrzeć.
- Do masy przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, a następnie dodać przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do połączenia się ciasta. Jeśli ciasto na tym etapie wydaje się luźne lub miękkie to wystarczy umieścić je (przykryte) w lodówce, by stwardniało.
- Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją termoobiegiem. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na lekko podsypanej mąką stolnicy lub blacie, rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm. Oprószone mąką stemple mocno przyciskać do ciasta, w odległości od siebie i odciskać wzorki. Następnie wykrajać je z ciasta przy pomocy okrągłej foremki do wycinania.
- Pierniczki stemplowe przekładać na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia, zachowując odstępy od siebie.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 9-10 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce - Stemplowane pierniczki warto pozostawić do zmięknięcia przed lukrowaniem. Po zmięknięciu polukrować.
Lukier:
- Cukier puder przesiać do miseczki. Rozetrzeć z gorąca wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Otrzymany lukier powinien być rzadki. Gdy będzie zbyt gęsty przykryje wzorki i nie będą dobrze widoczne.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki