Stemplowane pierniczki czekoladowe

Jeżeli nie przeszkadza Wam okres, jaki teraz dopiero dodaję te pierniczki to polecam upiec, jeśli jednak pierniczki robicie na Boże Narodzenie to pomińcie ten wpis, ale radzę zapisać teraz przepis- będzie okazja do zrobienia ich ;P.

Ja do zdobienia pierniczków użyłam stempli, ale jeśli nie macie to można użyć wałka dekoracyjnego- obydwie wersje będą piękne. Podczas pieczenia rozchodzi się zapach czekolady i czuć w całym domu ;).

Bardzo proste z podstawowymi składnikami na pierniczki, udekorowane lukrem- wyglądały wspaniale na wigilijnym stole, służąc także jako dekoracja.

Szczegóły

Ilość:

16 sztuk

Czas pieczenia:

9-10 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

*1 szklanka to 250 ml

*Do wykonania pierniczków użyłam stempli o średnicy 7,5 cm, a także okrągłą niewiele większą foremkę lub szklankę, by wykroić ciasto.

Pierniczki:

  • 85 g masła

  • 90 g brązowego cukru

  • 1 duże żółtko

  • 100 g miodu

  • 230 g mąki pszennej

  • 20 g kakao

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3-4 łyżki gorącej wody

Pierniczki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    W misie miksera umieścić masło i cukier następnie utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
  • Dodać żółtko i dokładnie utrzeć. Dodać płynny miód i utrzeć.
  • Do masy przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, a następnie dodać przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do połączenia się ciasta. Jeśli ciasto na tym etapie wydaje się luźne lub miękkie to wystarczy umieścić je (przykryte) w lodówce, by stwardniało.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją termoobiegiem. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na lekko podsypanej mąką stolnicy lub blacie, rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm. Oprószone mąką stemple mocno przyciskać do ciasta, w odległości od siebie i odciskać wzorki. Następnie wykrajać je z ciasta przy pomocy okrągłej foremki do wycinania.
  • Pierniczki stemplowe przekładać na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia, zachowując odstępy od siebie.
    Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 9-10 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce
  • Stemplowane pierniczki warto pozostawić do zmięknięcia przed lukrowaniem. Po zmięknięciu polukrować.

Lukier:

  • Cukier puder przesiać do miseczki. Rozetrzeć z gorąca wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Otrzymany lukier powinien być rzadki. Gdy będzie zbyt gęsty przykryje wzorki i nie będą dobrze widoczne.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *