Sernik królewski

Nazwa idealnie pasuje do tego sernika – ” Sernik królewski” najprawdopodobniej przyjął taką nazwę przez swój smak, jak dla króla i królowej 😉

Tak teraz przepis na tradycyjny polski i niewyszukany sernik. Składający się z dwóch warstw ciasta kakaowego kruchego oraz oczywiście masy serowej.

Raczej wychodzi zawsze pod warunkiem, jeśli będziemy się ściśle trzymać kilku prostych zasad, (naturalnie wszystkie opisze ;)) wtedy wyjdzie doskonały, a do tego w miarę szybkie przygotowanie, a następnie pieczenie. Posmakuje wszystkim fanom serników a jak zdarzy się, że królowie Was odwiedzą to i tym sernikiem także skradniecie ich serca! ;P

Sernik nadaje się na każdą okazje, ale i też bez okazji; polecam! 😉

Szczegóły

Ilość:

ok. 25 porcji. <br>Forma do pieczenia: 20×30 cm

Czas pieczenia:

45 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej

  • 3 łyżki kakao

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru

  • 200 g masła (zimnego)

  • 3 żółtka

  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka, o dobrym składzie np. ” Piątnica” lub zmielonego najlepiej trzykrotnie

  • 200 masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 4 jajka

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

  • *opcjonalnie cukier puder do posypania

Ciasto:

  • Jajka i masło powinny być prosto z lodówki.
    Formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do misy miksera lub na stolnice przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz dodać sól. Wsypać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło.
    Rozdrobnić składniki mieszadłem miksera lub palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodać żółtka i połączyć całość w gładkie jednolite ciasto, za pomocą mieszadła miksera lub dłońmi. Uformować kulę i podzielić na 2 części.
  • Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Widelcem podziurkować całe ciasto. Na czas przygotowania masy serowej, formę z ciastem wstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Miękkie masło przełożyć do misy miksera i zacząć ubijać razem z cukrem i cukrem wanilinowym, przez ok 5 minut- aż będzie białe i puszyste.
  • Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Nie zaprzestając miksowania dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem, ale nie miksować zbyt długo.
  • W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę, białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać tak aby masa jak najmniej opadła. Masy serowej nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ podczas pieczenia sernik mocno urośnie a następnie opadnie przez napowietrzoną masę serową.
  • Masę serową przełożyć na przygotowane, wcześniej ciasto w formie. Masę serową dokładnie wyrównać. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach tarki, ciasto rozłożyć po całej masie serowej.
  • Wstawić do piekarnika i piec 45 minut, sernika podczas pieczenia nigdy nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu sernika zostaje w wyłączonym piekarnik na ok. 10 minut, a następnie pozostaje w piekarniku, ale już przy delikatnie otwartym piekarniku- najlepiej aby studził się tak prze całą noc.
    Po tym czasie sernik można wyciągnąć z piekarnika.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *