Babka wielkanocna

Jaka to Wielkanoc bez babki na świąteczny stół? I tak to prawda ja jestem z tych osób, które ciasto ma w sobie jakieś owoce, pyszne nadzienie lub krem, no albo chociaż jakaś polewa. Upiekłam jednak taką babkę, ponieważ nie mieszkam sama w domu. Pozostali moi domownicy właśnie takie ciasta lubią, poza tym moja wspaniała grupa bloga takie ciasta uwielbia 😉

Dobrze to jaka jest ta „Babka wielkanocna”? Konsystencja ciasta jest bardzo puszysta, przyjemnie maślana i taka piaskowa. Babka może być wzbogacona o drobno otartą skórę z cytryny lub ekstrakt waniliowy.

Pozostaje długo świeża, nic się z nią nie stanie jeśli będzie upieczona 2 dni przed świętami, oczywiście pod warunkiem, jeśli będzie ona przechowywana szczelnie owinięta folią lub w pojemniku na ciasto. Nie potrzeba wiele czasu jej poświęcać bo, przygotowanie idzie szybko i łatwo.

Aha i umówmy się miała ona wyglądać inaczej; hmm miał być lukier, ale ja się tak spieszyłam i zapomniałam. No cóż planowałam inny wygląd babki bo, wiadomo z lukrem bardziej mi smakuje ;). Koniec końców smak się wybronił 😉

Szczegóły

Ilość:

pojemność formy: 2,1 litra

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Babka:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej

  • 1 i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 200 g masła roztopionego i ostudzonego

  • *(opcjonalnie) skórka otarta 1 cytryny

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka gorącej wody

  • 1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka = 250 ml

Babka:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C z funkcją grzanie góra-dół. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem, a następnie obsypać bułką tartą lub kaszką manną. Można również użyć sylikonowej formy na babkę, wtedy nie ma potrzeby smarować i obsypywać formy na babkę.
  • Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia- odłożyć.
  • Jajka przełożyć do miski (bez rozdzielania na białka i żółtka) wsypać cukier i ubijać przez ok. 8 minut, do momentu powstania jasnej i puszystej masy. Pod koniec miksowania dodać drobno otartą skórkę z cytryny i wymieszać mikserem.
  • Na wolnych obrotach miksera wlać cienkim strumieniem ostudzone masło, zmiksować do połączenia.
  • W 2-3 porcjach dodać przesiane składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników- nie dłużej, może to spowodować zakalec w babce.
  • Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na babkę i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika wystudzić, z formy uwolnić delikatnie dopiero gdy babka będzie całkowicie wystudzona .

Lukier:

  • Cukier puder przesiać do miseczki, następnie dodać wodę oraz sok z cytryny. Wymieszać do połączenia składników. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Jeśli zdaje się zbyt rzadki to można dodać więcej przesianego cukru pudru, natomiast jeśli zbyt gęsty więcej wody.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *