Ciasto łaciate z borówkami

Bardzo prosty przepis na dwukolorowe ciasto z owocami. A robi sie je bardzo szybko, a zjecie jeszcze szybciej. Efekt takiego ciasta otrzymałam dzieląc masę jajeczną na dwie części; do jednej dodaje kakao, natomiast drugą część zostawiałam bez zmian.

Dobre dla wszystkich, świetnie sprawdzi się na piknik, albo kiermasz. Przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku lub owinięte folią spożywczą, aby nie pozostało suche.

Poza sezonem można użyć mrożonych owoców, ciasto będzie tak samo smakować. 😉

Szczegóły

Ilość:

forma do pieczenia o wymiarach 25×35 cm

Czas pieczenia:

40-50 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto:

  • 6 dużych jajek

  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 ml wody gazowanej

  • 250 ml oleju rzepakowego

  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 300-400 g borówek amerykańskich- świeżych lub mrożonych, jeśli są mrożone to ich nie rozmrażamy

  • 1 łyżka maki ziemniaczanej lub pszennej

1 szklanka to 250 ml

Ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. do temp. 175 stopni z funkcją grzanie góra-dół.
  • Borówki wymieszać z mąką w miseczce. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka miksować razem z cukrami na jasną i puszystą masę (masa powinna potroić swoją objętość. Następnie w kilku niedużych porcjach naprzemiennie mąkę, wodę i olej, dodawanie składników kończąc na mące.
  • Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i delikatnie zmiksować.
  • Wyłożyć 3-4 łyżki jasnego ciasta do formy, następnie wyłożyć 3-4 łyżki ciemnego ciasta. Postępować tak do wykorzystania obydwu części ciasta, aż ciasto wypełni całą blaszkę. Na koniec wykałaczką lub widelcem delikatnie zrobić esy-floresy.
  • Wymyte i osuszone borówki, posypać wierzch ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Wierzch ciasta przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *