Bardzo prosty przepis na dwukolorowe ciasto z owocami. A robi sie je bardzo szybko, a zjecie jeszcze szybciej. Efekt takiego ciasta otrzymałam dzieląc masę jajeczną na dwie części; do jednej dodaje kakao, natomiast drugą część zostawiałam bez zmian.
Dobre dla wszystkich, świetnie sprawdzi się na piknik, albo kiermasz. Przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku lub owinięte folią spożywczą, aby nie pozostało suche.
Poza sezonem można użyć mrożonych owoców, ciasto będzie tak samo smakować. 😉
Szczegóły
forma do pieczenia o wymiarach 25×35 cm
40-50 minut
niski
niski

Ciasto:
6 dużych jajek
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml wody gazowanej
250 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
300-400 g borówek amerykańskich- świeżych lub mrożonych, jeśli są mrożone to ich nie rozmrażamy
1 łyżka maki ziemniaczanej lub pszennej
1 szklanka to 250 ml

Ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. do temp. 175 stopni z funkcją grzanie góra-dół. - Borówki wymieszać z mąką w miseczce. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka miksować razem z cukrami na jasną i puszystą masę (masa powinna potroić swoją objętość. Następnie w kilku niedużych porcjach naprzemiennie mąkę, wodę i olej, dodawanie składników kończąc na mące.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i delikatnie zmiksować.
- Wyłożyć 3-4 łyżki jasnego ciasta do formy, następnie wyłożyć 3-4 łyżki ciemnego ciasta. Postępować tak do wykorzystania obydwu części ciasta, aż ciasto wypełni całą blaszkę. Na koniec wykałaczką lub widelcem delikatnie zrobić esy-floresy.
- Wymyte i osuszone borówki, posypać wierzch ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Wierzch ciasta przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
inspiracja: ilovebake
