Muffiny bananowe z cukinią

W poniedziałek mój tata miał urodziny i wtedy przypomniałam sobie, że nic dla niego nie mam, po prostu zapomniałam! Dobra widzę, że czerniejące banany jeszcze leżą na stole więc jest dobrze, no i ta cukinia tak obfituje w polu, że nie wiadomo co z nią robić. Czekoladę w szafce to mam zawsze różnego kalibru . Oczywiście potrzebowałam czegoś na „już” więc tylko muffiny przyszły mi na myśl.

Muffinki nie są suche, wręcz przeciwnie, są bardzo wilgotne, a to zasługa cukinii i bananów. Czekolada jak dla mnie tu musi być, innej opcji nie ma i tyle. 😉

Oczywiście najbardziej z całą pewnością będą szczęśliwe twoje małe szkraby, ale i nie tylko :*. Myślę, że wy też nie pogardzicie, co? 😉

Jak już wiemy, muffiny z reguły są bardzo proste, a także szybkie w przygotowaniu wystarczy wymieszać składniki, nałożyć do foremek i upiec-na tym kończy się nasza praca. Do tego są też dość zdrowe.

No to CZAS, START- zaproście swoich bliskich mamę/tatę/syna/córkę/babcię/dziadka/psa/przyjaciółkę/kota/chomika- kogo tylko macie pod ręką! 🙂

P.S Tata był zadowolony z prezentu 😉

Szczegóły

Ilość:

mi wyszło 13 mniejszych foremek niż te standardowe

Czas przygotowania:

5-10min

Czas pieczenia:

25min

Muffiny:

  • 2 duże banany (najlepiej mocno dojrzałe, muffiny będą słodsze)

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 3/4 szklanki cukru brązowego (jeśli nie mamy to dajemy zwykły biały)

  • 1 i 1/2 szklanki startej cukinii (ja starłam na grubych oczkach tarki)

  • 1 i 3/4 mąki pszennej (jeśli wolisz możesz pół na pół z mąką orkiszową)

  • 1/4 szklanki kakao

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkow:

  • czekolada pokrojona w kosteczkę do posypania muffinek (ja użyłam mlecznej i gorzkiej)

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
  • Piekarniki nagrzewamy do temp.175 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Do jednej miski przesiewamy, mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
  • Banany rozgniatamy na taką „papkę”, do bananów wsypujemy cukier, dodajemy jajko i wlewamy olej. Mieszamy trzepaczką do połączenia.
  • Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką, jak najkrócej.
  • Na sam koniec łączymy z startą cukinią.
  • Formę na muffiny wykładamy papierowymi foremkami albo używamy sylikonowych.
  • Ciasto nakładamy, tak do 3/4 wysokości foremki, na sam koniec obsypujemy czekoladą.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tak ok. 25min lub do momentu kiedy patyczek będzie suchy.

Smacznego! 🙂

Inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *