Czy to najlepsze ciasteczka orzechowe? Być może… I jeszcze ta czekolada o mega- to jest takie nieziemskie, że w głowie się mi nie mieści. Są wspaniałe na zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie. Nie za słodkie i bardzo maślane orzechowo, aj, jajaj, ;).
To tylko kilka składników, które kto wie może i macie akurat w dom (ja mam zawsze zapas przeróżnych maseł orzechowych i orzechów dlatego bardzo często u mnie wpadają 😉 ).Po upieczeniu, ciasteczka są miękkie, dlatego należy pozostawić do ostudzenia by się nie rozpadły, ale i wtedy też będą przyjemnie ciągnące się. Kto takie ciacha lubi bo ja uwielbiam!
Robione w ekspresowym tempie oraz mało skomplikowane- ha no to lecimy z tym przepisem! 😉
Szczegóły
12 sztuk
ok.15 minut
niski
niski

Ciasteczka:
100 g masła
120 g masła orzechowego bez cukru i soli
1 jajko
150 g cukru brązowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstrakt wanilinowy
170 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli morskiej
50 g kropelek gorzkich kropelek czekoladowych lub pokrojona gorzka czekolada

Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowe.
Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp.175 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół. - Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, dodać sól i połączyć.
- Do misy miksera przełożyć obydwa masła i cukier brązowy. Ubić na puszystą i jasną masę przez ok. 5 minut. Dodać jajko, wanilię i ponownie ubijać przez ok. 3 minuty.
- Suche składniki wsypać do ubitej masy maślanej i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać kropelki czekoladowe i delikatnie wymieszać.
- Ciasto wykładać na blaszkę za pomocą gałki do lodów- 1 taka łyżka na jedno ciastko lub zwykła łyżka stołowa- 2 łyżki. Ciasto wykładać z zachowaniem od odstępów, ciasteczek nie uklepywać; same się rozpłaczą podczas pieczenia.
- Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika i piec prze ok. 15 minut, aż na na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku miękkie. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na blaszce by wystygły i mogły bardziej stwardnieć i zastygnąć.


Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku
