Ciasto ucierane z śliwkami i cynamonową kruszonką

Mam nowy przepis na ciasto i nie zawaham się go użyć. ;). Obłędnie pyszne. Dowodem jest na to, że mój tata, wrócił wczoraj z pracy i zamiast zjeść obiad, on zjadł 5 KAWAŁKÓW CIASTA! Serio nie zmyślam, teraz już pewnie wiesz, że nie ma co zwlekać . 😉

Zaczynamy tak delikatnie wchodzić już w jesienne klimaty… Śliwki i cynamon kojarzą mi się właśnie z jesienią 🙂 Idealne ciasto na rozpoczynjący się sezon, śliwkowy. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie no i jak na ucierane ciasto przystało szybkie i proste (wiem, że większość z Was właśnie najbardziej lubi tą kategorię). Najważniejsza kwestia to, że smakuje wspaniale. 😉 Tak będzie idealnie się wpasowało w połączeniu z kawą lub herbatą.

Gorąco polecam! 🙂

Szczegóły

Ilość

forma do pieczenia 25×30 cm

Czas pieczenia

45-55 w zależności od piekarnika

Czas przygotowania: 15min-20min

Kruszonka

  • 100g maki pszennej

  • 50g cukru

  • 60g masła roztopionego

  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na kruszonkę dodać do miseczki i rozetrzeć między palcami do powstania kruszonki.
  • Kruszonkę na czas przygotowania ciasta, włożyć do lodówki.

Ciasto

  • 125g masła (miękkiego)

  • 150g drobnego cukru do wypieków

  • 2 duże jajka

  • 180g mąki pszennej

  • 60g skrobi ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 90g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
  • Piekarniki nagrzać do temp. 170 stopni C funkcja góra-dół.
  • Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
  • Do misy miksera dodać masło, oraz wsypać cukier. Miksować do momentu otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy, miksujemy tak kilka minut.
  • Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy do połączenia się składników po każdym dodaniu.
  • Dodajemy suchą mieszankę mąki na przemian z kwaśną śmietaną, w dwóch partiach i krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
  • Formę o wym. 25×30 cm lub podobną posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto przełożyć do formy i wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie).

Owoce:

  • 800g śliwek ( ja użyłam odmiany renkloda)

Przygotowanie

  • Na ciasto równo rozłożyć przepołowione śliwki, rozcięciem do góry.
  • Wierzch ciasta posypać równo kruszonką
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 45-55min do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂

Inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *