Tym razem nie na słodko, tym razem upiekłam niesamowity pasztet. Wszystkim smakowała i zniknął w jeden dzień. Mój tata nie przepada za cukinią, tak wtedy trzy kromki wsunął- także całkiem dobrze ;). Poza tym, że jest przepyszny to na dodatek, jest bardzo prosty, dość szybki i zdrowy 😉
Pasztet jest z cukinii dlatego wegetarianie jak najbardziej mogą się skusić, ponieważ nie ma w sobie, ani grama mięsa.
Jeśli chodzi o mnie to ja, pasztetu żadnego jeszcze w ogóle nie robiłam. A może będzie też smaczny dla Waszych dzieci? 😉
Szczegóły
keksówka moja miała 10x20cm
1 godz. i 15min
Pasztet:
1kg cukinii
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
2 łyżeczki soli
pieprz według uznania
po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano
Przygotowanie
- Cukinię umyć, osuszyć przyciąć końce i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Cebulę obrać i także zetrzeć na tarce, ale o drobnych oczkach
- Cukinię i cebulę umieścić w jednej dużej misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać.
- Odstawić na pół godziny, żeby cukinia puściła sok.
Przygotowanie
- Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dobrze odsączyć (dociskać dłonią by, pozbyć się jak największej ilości wody.)
- Do odciśniętej cukinii dodajemy drobno startą marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, wsypujemy bułkę tartą i kaszę mannę, natkę pietruszki i wbite jajka.
- Doprawiamy pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni C na funkcji góra dół . Masę wyłożyć do foremki (moja była jednorazowa) wyrównać i uklepać.
Przygotowanie
- Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok 1godz. i 15min- lub nieco dłużej do momentu zrumienia się wierzch)
- Całkowicie ostudzić
Oceń ten przepis:
Smacznego ! 🙂
Inspiracja: kwestiasmku