Zbliżają się nieco, chłodniejsze dni dlatego warto mieć takie ciacho w domu na poprawę humoru, to jest zrozumiałe. 😉
Na spodzie kruche ciasto, następnie krem czekoladowy na bazie serka mascarpone, czekolady mlecznej i gorzkiej. Na taki, soczysty koniec owoce a dokładnie jeżyny. Jest pyszna krucha, mocno czekoladowa, a owoce dodają ciastu takiej świeżości takiego, dzikiego klimatu 😉 Poza tym przepięknie się prezentuje. Taka tarta będzie idealna dla osób początkujących bo, jest bardzo prosta jednak, dla osób które nieco więcej pieką też będzie idealna. 🙂 Korzystajmy bo, sezon na jeżyny jest krótki.
Niby takie proste smaki a jak świetnie smakuje! Dlaczego nie spróbować? 🙂
Szczegóły
25cm forma
ok 30min do zrumienienia się
Przygotowanie
- Jajko i masło powinny być prosto z lodówki (ciasto kruche „nie lubi ciepła”)
- Przesiewamy mąkę i dodajemy masło i mieszamy w robocie planetarnym lub siekamy nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy jajko, cukier, sól i miksujemy lub zagniatamy kruche ciasto dłońmi.
- Z ciasta formujemy kule i lekko rozpłaszczamy, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60min, aby schłodzić.
Przygotowanie
- Formę na tartę o średnicy 25cm posmarować masłem i oprószyć mąką (użyłam formy wyciąganej z dnem dlatego nie było konieczności smarowaniem masłem i wysypywaniem mąki).
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wyłożyć nim formę.
- Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30min.
- Piekarnik nagrzać do temp. 220stopni C
- Pomiędzy dwoma arkuszami papieru rozwałkować ciasto, tak żeby ciasto było w środku a jedna część papieru na dole, a druga na część na górze.
- Ciasto przenieść na formę, przy okazji usunąć papier do pieczenia
- Papier do pieczenia nakładamy na ciasto i wysypujemy kulki ceramiczne, może być także fasol, ryż, makaron ( robimy to po to by uniknąć podczas pieczenia, wybrzuszenia ciasta)
- Temp. piekarnika zmniejszyć do 200 stopni C, wstawić ciasto i podpiec przez 15min. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i usnąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem ciasto do piekarnika i piec przez 12-15min do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.
Przygotowanie
- Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, jak to zrobić? Już tłumaczę.
- Do garnka wlewamy wodę, woda ma wrzeć Czekoladę przekładamy do miski i nad wrzącą wodą rozpuszczamy ją. Czekoladę roztopi ciepło pary. Miska z czekoladą nie może dotykać lustra wody. Gdy czekolada całkowicie się roztopi ściągamy z ognia. Czekoladę możemy także, roztopić w mikrofali, umieszczając miseczkę z czekoladą i wkładać ja na 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać postępujemy tak do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi.
- Czekoladę należy przestudzić.
- W misie miksera umieścić serek mascarpone i dobrze wymieszać przy pomocy miksera.
- Dodać przestudzoną czekoladę i dobrze zmiksować do połączenia.
- Gotowy krem przełożyć na całkowicie wystudzony spód tarty, wyrównać i schłodzić przez chwilę (proszę się nie martwić jeśli kremu będzie wydawać się, kremu tyle wychodzi, taka ilość jest wystarczająca. 😉 )
Przygotowanie
- Na wciąż miękkim kremie poukładać jeżyny- na miękkim kremie owoce będą, się lepiej trzymały. Wstawić do lodówki do stężenia kremu.
- Tartę najlepiej jest, wyciągnąć 30min przed podaniem ponieważ, krem jest dość twardy- krem będzie bardziej przyjemny w smaku gdy będzie, miękki
Oceń ten przepis:
Smacznego! 🙂
Inspiracja: mojewypieki