W pierwszym kęsie czujesz puchate, delikatnie, mięciutkie, aromatyczne, wilgotne- w połączeniu z limonką i ricotta. Przepyszne ciasto do herbaty lub kawy. Myślę, że wszystkim będzie smakować, ładnie się prezentuje.
Dokładnie ta kategoria ciast, które potrzebujesz „na już”. Ciasto długo utrzymuje swoją świeżość, należ oczywiście pamiętać by trzymać w szczelnym pojemniku by nie wyschło.
Nie radzę rezygnować z lukru, dodaje jeszcze fajniejszego, cytrusowego smaku. Dzięki temu jeszcze bardziej pokochacie to ciasto! 😉
Zapiszcie już teraz ten przepis. No to komu kawałek? Ewentualnie dokładka, bo ciężko poprzestać na jednym. 🙂
Szczegóły
12 porcji, forma: 25-27cm
30min
50min
Ciasto:
225g mąki pszennej (1,5 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z jednej limonki
sok wyciśnięty z jednej lionki
110g miękkiego masła
200g cukru pudru (1 szklanka)
3 duże jajka
250 serka ricotta (całe opakowanie)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni C, funkcja gór-dół.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do maślanej masy dodać sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka.
- Na koniec wsypać w 2-3 częściach mąkę- po ostatnim dodaniu suchych składników nie należy miksować długo, mogą nawet zostać smugi- wystarczy wymieszać delikatnie i krótko łyżką.
- Ciasto przelewamy do keksówki 28×12 cm lub podobnej.
- Pieczemy ok 50min lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstawić ciasto do ostudzenia.
Przygotowanie
- Cukier puder przesiać do miseczki. Do cukru dodać sok z limonki i kilka łyżek mleka. Jeśli lukier będzie za rzadki wtedy należy dosypać więcej cukru, jeśli za gęsty trochę mleka. Lukier nie może być ani gęsty, ani rzadki.
- Ciasto posmarować lukrem.
Smacznego!
Inspiracja: wypiekibeaty