Kostka orzechowa cappuccino

Pozwól mi, zabrać Ciebie teraz na inną planetę na taką, planetę gdzie znajdziesz właśnie takie smaki 🙂

Przepis na ciasto samo się broni ten smak jest do opisania nosz pyszne!!! ” Troszkę zachodu z nim jest” ale uważam, że warto. W przygotowaniu wydaje mi, się proste. Pokrojone w zgrabne kostki, zachwyci każdego i wcale nie zdziwi mnie dokładka. Rodzinna (duża) blacha powinna wystarczyć chociaż, wierzę w co niektórych możliwości.

Opowiem teraz z czego składa nasza kostka by, był jeszcze większy smaczek. 😉 Puszysty kawowy biszkopt (pierwszy blat) dżem porzeczkowy, krem budyniowy o smaku orzechowym cappuccino, druga część biszkoptu, leciutki krem na bazie śmietanki kremówki i do posypania przed podaniem kakao.

Ciasto zaczniemy od przygotowania budyniu, a potem upieczemy biszkopt, nie będziemy musieli czekać aż budyń nam ostygnie. Skróci to nam czas przygotowania całego ciasta. 😉 Biszkopt jeśli chcesz możesz upiec dzień wcześniej nawet, lepiej da się przekroić na blaty ;).

Słodkie, delikatne ciasto o kawowym aromacie po prostu obłędne 😉

Szczegóły

Ilość

Forma: 25×35

Czas pieczenia:

35-40min

Krem Budyniowy:

  • 800ml mleka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 x 40g proszku budyniowego smak waniliowy

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 6 łyżek cappuccino o smaku orzechowym (proszek)

  • 300g masła miękkiego

Przygotowanie

  • 600ml mleka zagotować razem z cukrem.
  • Do pozostałego mleka przesiać proszek budyniowy , mąkę, cappuccino oraz dodać żółtka. Dokładanie wymieszać i cały czas mieszając dodawać niewielkim strumieniem do gorącego mleka.
  • Gotować na niedużym ogniu, aż powstanie gesty budyń. Gotowy budyń owijamy folią tak by budyń dotykał foli- ominiemy wtedy kożuchu. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • W międzyczasie kiedy, budyń nam się studzi upieczemy biszkopt.

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 3/4 szklanki mąki tortowej

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki cappuccino

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Formę o wymiarach 25×35 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C funkcja góra-dół.
  • Obydwie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino- przesiać i odłożyć na bok.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka umieści w misie dodać, szczyptę soli i zacząć miksować. Powinna powstać sztywna pianka.
  • Gdy piana jest, już sztywna dodawać po łyżce, stopniowo cukier. Cierpliwie miksujemy, po każdym dodaniu łyżki cukru, ubijamy pianę do momentu, aż nie będzie wyczuwalny cukier. Po dodaniu całego cukru powinna, nam powstać bardzo gęsta i sztywna piana.
  • Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtka. W kilku porcjach dodawać przesiane suche składniki (ja zawsze dodaje w 3 porcjach) i bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką wymieszać- nie mieszać za długo, może powstać zakalce.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, zostawić do wystudzenia.
  • Wystudzony biszkopt przekroić na dwa równe blaty. Dół biszkoptu umieści w formie (tej której piekliśmy ciasto)

Dodatkowo:

  • 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  • Dżem rozsmarować na biszkopcie.
  • Skończymy teraz nasz krem budyniowy.
  • Masło (w temp. pokojowej) przełożyć do miski i przez chwilę miksować następnie partiami łyżka po łyżce dodajemy budyń, po każdym dodaniu budyniu miksujemy.
  • Krem budyniowy wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
  • Na czas przygotowania drugiego kremu, ciasto włożyć do lodówki

Krem Śmietankowy

  • 600ml śmietanki kremówki 30%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzać przez chwilę, w kuchence mikrofalowej- podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej, ważne by, nie zagotować żelatyny (żelatyna traci wtedy swoje właściwości żelujące). Wymieszać i odstawić do wystudzenia
  • Śmietankę miksować na gęstą masę, dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę ma być, dalej płynna nie może zastygnąć!
  • Krem śmietankowy wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Za pomocą cukierniczej lub widelcem wykonujemy fale.
  • Ciasto włożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kakao (2 łyżki) przesiać i posypać ciasto.

Smacznego!

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Inspirracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *