Śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Klasyka w najlepszym wydaniu śliwki i kruszonka- marzenie… 🙂 Ciasto jest treściwe i proste. Fajny posmak dzięki, śmietanie 18%, śmietana też dodaje wilgotności. Akurat przy tym cieście nie trzeba mieć dużych umiejętności w cukiernictwie, dlatego to ciasto jest dla Ciebie! 😉

Super się sprawdzi w sezonie na śliwki, (który właśnie trwa) więc korzystajmy ;). Świetnie sprawdzi się na przyjęcie z znajomymi lub rodziną.

Duża porcja blachy + przepyszny smak= duża porcja uśmiechu- prosta matematyka. 🙂 😉

Szczegóły

Ilość

forma 25×35

Czas pieczenia:

40-50min

Kruszonka:

  • 200g mąki pszennej tortowej

  • 100g masła zimnego

  • 100g cukru pudru

Przygotowanie

  • Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki i dodać kawałki masła i rozdrobnić między dłońmi lub w robocie planetarnym, aż powstaną grudki.
  • Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

  • 5 jajek dużych

  • 1 i 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków

  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowa

  • 2 i 1/2 szklanki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C, funkcja góra-dół.
  • Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odłożyć na bok.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę następnie łyżka, po łyżce dodawać cukier.
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka, wanilię i śmietanę.
  • Suche składniki dodać, do ciasta i wymieszać szpatułką lub łyżką.

Owoce:

  • 400-500g śliwek- ja użyłam węgierek

Przygotowanie

  • Ciasto wyłożyć do formy i ułożyć śliwki. Posypać kruszonką, włożyć do piekarnika i piec przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Smacznego!

Inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *