Co można zrobić z bananami z czarnymi plamkami? Takie banany nie są zachęcające do zjedzenia, a tutaj w takim cieście sprawdzą się doskonale! 🙂 Dlaczego akurat takie owoce są dobre do ciasta? Mocno dojrzałe banany są bardzo słodkie i dzięki temu nasze ciasto będzie słodziutkie ;). Więc nie wyrzucaj takich bananów
Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość a to właśnie za sprawą bananów, jest aromatyczne, wilgotne. Tak strasznie pyszne, że aż można się zapomnieć i zjeść nie jeden kawałek. A jak pachnie i to wszystko w jednym… Acha i jest tak ekspresowe, że lada moment ląduje w piekarniku. Jest dobrym poprawiaczem humoru w deszczowe jesienne dni.
Kocham i polecam to ciasto. Oby i Twoje serce porwało w to szaleństwo smakowe 😉
Szczegóły
keksówka 12×25
50-60min
5-10min
Ciasto:
250g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru brązowego
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
3 banany bardzo dojrzałe
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
100g czekolady gorzkiej posiekanej lub groszków czekoladowych
szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temperatury180 stopni C, funkcja góra-dół.
- Keksówkę o wymiarach 12×25 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jeśli używamy czekolady w tabliczce należy, czekoladę pokroić w kostkę.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową.
- Dodać cukier, sól, czekoladę- mieszamy.
- W osobnej mice rozgnieść, banany widelcem na tzw. papkę, wlać mleko i olej. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.
- Dodajemy do suchych składników i wymieszać tylko do momentu połączenia.
- Ciasto wyłożyć do formy i piec przez 50-60minut do tzw. suchego patyczka.
Oceń ten przepis:
Smacznego!
Inspiracja: ilovebake