Czy sezon na maliny już dobiega końca- mam nadzieję, że uzupełniliście owocami sezonowymi. Ciasto z malinkami i śliwkami- malinki prosto z krzaczka. Już tyle razy myślałam, że to już koniec sezonu na maliny, a tu one cały czas się pojawiają, że teraz już nic nie mówię :). Upieczmy to sezonowe ciasto, puki są jeszcze te owoce. 🙂
Ekspresowe, mega proste, bardzo puszyste, mięciutkie i genialny smak. W moim przypadku ciasto zniknęło w jeden wieczór, tak pyszne jest! Ciężko się naprawdę oderwać i nie poprosić o dokładkę.
Ciasto jest bez proszku do pieczenia, rośnie tylko i wyłącznie dobrze ubitym białkom. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz dużej ilości składników.
Zapewniam, że twoi domownicy, a także goście będą zachwyceni. 🙂 Będzie w sam raz na nadchodzący weekend. 😉
Szczegóły
23cm tortownica
40-50 min
Ciasto:
4duże jajka
185g drobnego cukru do wypieków (podzielony na dwie części 150g i 35g)
110g pszennej mąki
80g masła
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temp. 170stopni C, z funkcją grzania góra-dół.
- Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
- Mąkę pszenną przesiać do miseczki i odłożyć.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misie miksera i wsypać 150g drobnego cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej żółtkowej masy. W osobnej misce umieścić białka i ubić na sztywną pianę pod koniec dodając tą drugą mniejszą część czyli 35g cukru.
- Do masy żółtkowej dodać 1/3 ubitej piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę i wymieszać, do połączenia. Dodać resztę ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.
- Do formy przełożyć ciasto wyrównać.
Przygotowanie
- Śliwki odpestkować, wyłożyć na ciasto rozcięciem ku górze, większe śliwki pokroić na ćwiartki. Pomiędzy śliwki poukładać maliny.
- Ciasto piec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 170stopiach przez ok. 40-50min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Oceń ten przepis:
Smacznego! 🙂
Inspiracja: mojewypieki