Kiedy życie daje Ci żurawinÄ™… zrób ciasto z żurawiny 😉
Żurawina jest kwaśna, natomiast beza słodka, a te dwa smaki doskonale się równoważą. Ciasto wspaniale zapewne będzie wyglądać na świątecznym stole, ale nie tylko na tą okazje się sprawdzi ;).
Nie do pobicia smak- niby banalny, a niesamowity. Ciacho jest proste, osoby początkujące powinny spróbować swoich sił :). Z pewnością nie jedna osoba będzie pytać o przepis ;).
Użyłam świeżej żurawiny, ale jeśli nie masz to użyj mrożonej, ale wtedy bez wcześniejszego rozmrażania.
Więc dla czego nie upiec?
Szczegóły
24x24cm forma
ok 50min
Kruche ciasto:
2 i 1/2 szklanki mÄ…ki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
200g masła zimnego
4 duże żółtka duże
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% zimna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę przesiać razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać sól oraz kawałki zimnego masła, siekać nożem lub siekaczką do ciasta albo w robocie kuchennym.
- Następnie dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatać na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części jedna większa, druga mniejsza- owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 2godz.
- Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, funkcja góra-dół.
- Formę o wym. 24x24cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć większą część ciasta i lekko docisnąć dłonią. Podpiec przez 15-20min do lekkiego zarumienia. W miedzy czasie przygotujemy dalsze etapy- czytaj dalej.
Dodatkowo:
400g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie rozmrażać)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kaszki manny
beza:
4 białka duże
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie
- Po wyjęciu ciasta, zmniejszy temperaturę do 175stopni C
- Białka umieścić w misie miksera i dodać sól, ubić na sztywną piankę. Następnie etapami łyżka, po łyżce dodawać cukier, piana ma być błyszcząca i sztywna. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wyciśnięty sok z cytryny.
- Na podpieczony spód wysypać kaszkę mannę i wyłożyć obtoczoną żurawię w mące.
- Następnie wyłożyć bezę i zetrzeć tą mniejszą część ciasta.
- Piec w 175 stopniach przez ok 35-40min do zarumienienia siÄ™ wierzchu.
Oceń ten przepis:
Smacznego!
inspiracja: ilovebake