Kruche ciasto z żurawiną i bezą

Kiedy życie daje Ci żurawinÄ™… zrób ciasto z żurawiny 😉

Żurawina jest kwaśna, natomiast beza słodka, a te dwa smaki doskonale się równoważą. Ciasto wspaniale zapewne będzie wyglądać na świątecznym stole, ale nie tylko na tą okazje się sprawdzi ;).

Nie do pobicia smak- niby banalny, a niesamowity. Ciacho jest proste, osoby początkujące powinny spróbować swoich sił :). Z pewnością nie jedna osoba będzie pytać o przepis ;).

Użyłam świeżej żurawiny, ale jeśli nie masz to użyj mrożonej, ale wtedy bez wcześniejszego rozmrażania.

Więc dla czego nie upiec?

Szczegóły

Ilość:

24x24cm forma

Czas pieczenia:

ok 50min

Kruche ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mÄ…ki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 200g masÅ‚a zimnego

  • 4 duże żółtka duże

  • 1 Å‚yżka kwaÅ›nej Å›mietany 18% zimna

  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • MÄ…kÄ™ przesiać razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać sól oraz kawaÅ‚ki zimnego masÅ‚a, siekać nożem lub siekaczkÄ… do ciasta albo w robocie kuchennym.
  • NastÄ™pnie dodać żółtka oraz Å›mietanÄ™ i szybko zagniatać na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części jedna wiÄ™ksza, druga mniejsza- owinąć foliÄ… spożywczÄ… i wÅ‚ożyć do zamrażarki na ok. 2godz.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, funkcja góra-dół.
  • FormÄ™ o wym. 24x24cm lub podobnÄ… wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć wiÄ™kszÄ… część ciasta i lekko docisnąć dÅ‚oniÄ…. Podpiec przez 15-20min do lekkiego zarumienia. W miedzy czasie przygotujemy dalsze etapy- czytaj dalej.

Dodatkowo:

  • 400g Å›wieżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie rozmrażać)

  • 2 Å‚yżeczki mÄ…ki ziemniaczanej

  • 2 Å‚yżeczki kaszki manny

Przygotowanie

  • Å»urawinÄ™ mieszamy wraz z mÄ…kÄ….

beza:

  • 4 biaÅ‚ka duże

  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków

  • 1 Å‚yżeczka maki ziemniaczanej

  • 1 Å‚yżeczka soku z cytryny

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Po wyjÄ™ciu ciasta, zmniejszy temperaturÄ™ do 175stopni C
  • BiaÅ‚ka umieÅ›cić w misie miksera i dodać sól, ubić na sztywnÄ… piankÄ™. NastÄ™pnie etapami Å‚yżka, po Å‚yżce dodawać cukier, piana ma być bÅ‚yszczÄ…ca i sztywna. Na sam koniec dodać przesianÄ… mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ… i wyciÅ›niÄ™ty sok z cytryny.
  • Na podpieczony spód wysypać kaszkÄ™ mannÄ™ i wyÅ‚ożyć obtoczonÄ… żurawiÄ™ w mÄ…ce.
  • NastÄ™pnie wyÅ‚ożyć bezÄ™ i zetrzeć tÄ… mniejszÄ… część ciasta.
  • Piec w 175 stopniach przez ok 35-40min do zarumienienia siÄ™ wierzchu.

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *