Muffiny ze śliwkami

Wiem, że większość z Was woli piec te szybkie i proste wypieki dlatego, też mam dla Was mega sprawdzony i bardzo dobry przepis. 🙂 Oto muffiny ze śliwkami, które są pyszne, smakujące wszystkim a już na pewno maluchom. 😉 Małew wilgotne puszyste cudeńka- które wywołają niezwykłą radość na mniejszej i większej buźce. Przygotujecie je z łatwością, a do przygotowania zaproście dzieciaki- będzie to super zabawa. Do przygotowania ciasta na muuffinki nie nawet potrzeba miksera!

Na małe przyjęcie, ale też jak najbardziej te większe wpiszą się świetnie :).

Więc jeśli masz chwilkę czasu tak 5-10min czasu wolnego to polecam się skusić bo efekt jest naprawdę pyszny.

Taką „wisienką na torcie”, przed podaniem jest oblanie muffin lukrem- dla jeszcze lepszego podkręcenia smaku.

Będą doskonałym uzupełnieniem śniadaniówki zarówno w pracy, jak i w szkole 😉 Korzystajcie bo sezon na śliwki jeszcze trwa!

Szczegóły

Ilość

10-12 sztuk

Czas przygotowania:

5-10min

Czas pieczenia

25-30min

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej tortowej

  • 100g masła

  • 150g cukru

  • 2 jajka

  • 125ml mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temp.185 stopni C, na funkcji góra-dół.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier. Masło roztopić w rondelku następnie dodać dodać jajka, mleko oraz ekstrakt i dokładnie wymieszać najlepiej rózgą.
  • Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia.
  • Formę na muffinki wyłożyć foremkami

Dodatkowo:

  • 4-5 śliwek pokrojonych w kosteczkę

  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie

  • Śliwki pokroić pozbawić pestek i pokroić.
  • Ciastem napełnić foremki, do połowy papilotki- następnie układać śliwki
  • Posypać odrobiną cukru trzcinowego.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30min w 185 stopniach C do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Cytrynowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2-3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie

  • Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy, posmarować wierzch muffinek i zostawić do zastygnięcia.

Smaczego!

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *