Ciasto Babie Lato

No nazwa idealnie pasuje do tej pory roku i pogody :). Taką jesień to lubię! 🙂

Mogę powiedzieć wiele dobrego o tym cieście ale w tym jednym poście to wszystko chyba się nie zmieści. Moi goście wczoraj nie mogli się nachwalić, a do dzisiejszej niedzielnej kawy ciasta nie miałam. Niby nic wielkiego można powiedzieć bo przecież biszkopt, powidła, krem śmietankowy i płatki migdałowe- ale tak naprawdę to jaki szał robi, każdy z każdym kęsem chce więcej, więcej i jeszcze dużo więcej. 🙂

To ciasto to walka o każdy najmniejszy kawałek- nie przesadzam ja już się przekonałam „na własnej skórze”

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą, a ciasto da się ładnie pokroić.

Na każdą okazję małe okazje lub te większe albo po prostu na zwykłą niedzielę, wpasuje się doskonale. Podane w formie zgrabnej kostki zachwyci nie jedną osobę, tą na diecie też ;). Nikt się nie oprze.

Ciasto nie powinno sprawiać choćby najmniejszych problemów w przygotowaniu. Początkujące osoby które chcą się nauczyć piec powinny spróbować swoich sił. Ciasto jest nasączone herbatą dzięki, czemu biszkopt nie jest „suchy”.

Więc, dlaczego nie spróbować? 😉

Szczegóły

Ilość

25x35cm

Czas pieczenia

30-35min

Przygotowanie

  • Formę o wym. 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 175stopni C, na funkcji góra-dół.
  • Mąkę przesiać razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i zacząć miksowanie ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec ubijania masy dodawać stopniowo, cukier łyżka, po łyżce- masa powinna być gęsta i błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach ( ja dodałam w 3 turach) dodawać suche przesiane składniki i dużą drewnianą łyżką lub szpatułką bardzo delikatnie wymieszać- staramy się by masa jak najmniej nam opadła, nie należy też zbyt długo mieszać- może to skutkować powstaniem zakalca.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35min. do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Następnie ciasto wyciągnąć z blaszki i położyć biszkopt do całkowitego wystudzenia na kratce kuchennej.

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  • Składniki na nasączenie- wymieszać ze sobą.
  • Jeden biszkopt umieścić z powrotem w blaszce i nasączyć połową herbaty.

Dodatkowo:

  • 1 duży słoiczek powideł śliwkowych

  • 200g płatków migdałowych podprażonych

Przygotowanie

  • Połowę powideł śliwkowych rozsmarować na pierwszym blacie ciasta.

Krem śmietankowy:

  • 700ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)

  • 250g serka mascarpone (zimne)

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali i zostawić do wystudzenia.
  • Śmietankę miksować razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewać żelatynę- przy okazji zmniejszając obroty miksera do minimum.
  • Połowę kremu wyłożyć na blat, który znajduje się w blaszce, przykryć drugim blatem biszkopta i nasączyć ponczem. Posmarować drugą warstwą powideł i wyłożyć drugą część biszkoptu. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
  • Przed podaniem posypać pod prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *