Maliny, orzechy i czekolada- to wszystko w jednym cieście. I będzie smakować osobą które nie przepadają za ciastami czekoladowymi, ale z drugiej strony jak tu nie maż lubić ciasta czekoladowego/brownie, no jak?! 😉 I nic mi lepiej nie poprawi humoru od kawałeczka brownie, nawet najmniejszy kawałek sprawia, że jest lepiej. 🙂
Chyba jak, każde brownie jest mega szybkie i tak proste, że nawet dziecko sobie z nim poradzi.
Ciasto jest pieczone w małej foremce w sam raz na wypróbowanie czy będzie Waszym faworytem. Nie potrzebujemy miksera wystarczy- łyżka/szpatułka.
Gdy będziemy wyjmować ciasto z piekarnika- może nam się wydawać, że jest jeszcze nie upieczone nie przesuszamy nie przesuszamy nie potrzebie brownie. Ciasto zastygnie dlatego nie należy wydłużać czasu pieczenia. Patyczek włożony w ciasto może być oblepiony ciastem, ale nie może być a nim śladów surowego ciasta.
Szczegóły
forma 20x20cm
30min
Brownie:
130g masła
50g gorzkiej czekolady- użyłam 70%
2 jajka
150g cukru brązowego, ale można użyć też zwykłego białego też wyjdzie dobrze
60g mąki pszennej tortowej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarniki nagrzać do temp180 stopni C, z funkcją góra-dół.
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do rondelka przełożyć pokrojone na kawałki masło, dodać połamaną czekoladę i postawić na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na ok. 15-20 min.
- Masę czekoladową przelać do większej miski i dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Dodać cukier, krótko wymieszać.
- Na masę czekoladową przesiać przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól i znów krótko wymieszać do połączenia składników do połączenia składników, powstanie dość luźne ciasto.
- Następnie do ciasta dodać orzechy i maliny, wymieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok 30min. Piekłam na drugiej półce od dołu piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Oceń ten przepis:
inspiracja: malacuierynka