Babeczki duszki

Halloween zbliża się wielkimi krokami a wraz z nim przychodzi kolejny niesamowity pomysł na tą okazje. 🙂

Strasznie fajnie wyglądają. Przypadną do gustu dzieciom, ale nie tylko. Najlepsze oczywiście w przygotowaniu babeczek jest dekoracja, niech poniesie nas fantazja niech będą straszne. Poza tym, że świetnie wyglądają to są też obłędne w smaku. Bardzo słodkie. Smak krem białkowego jest zbliżony do ciepłych lodów.

Po przygotowaniu przechowujemy je w lodówce, maksymalnie 3 dni.

Ps. To naprawdę dziwne robić 12 duchom zdjęcia w czasie, gdzie wszystkie pary oczu są skierowane na Ciebie ;).

Szczegóły

Ilość:

12 sztuk

Czas pieczenia

25min

Ciasto:

  • 110g mąki pszennej tortowej

  • 180g cukru

  • 2 jajka

  • 150g masła roztopionego

  • 6 łyżek kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2/3 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temp. 180stopni C, z funkcją góra-dół.
  • Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier i miksować na jasną i puszystą masę. Delikatnie mieszając za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki stopniowo dodawać, przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilię, sól i mleko. Na koniec mieszamy ciasto z masłem.
  • Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości foremki. i piec przez 25min lub do tzw. suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Krem czekoladowy:

  • 3 i 1/2 łyżki nutelli

  • 100g masło w temp. pokojowej. Ja nie dałam bo zapomniała że jeszcze masło trzeba i z rozpędzenia posmarowałam samą nutellą, tak też jest ok 😉

Przygotowanie

  • Jeśli używasz masła to, masło miksować przez chwilę, następnie dodać nutellę. Gotowym kremem posmarować wierzch babeczek. Jeśli jednak nie używasz masła to wystarczy posmarować samą nutellą- tez będzie pysznie.

Dodatkowo:

  • ok 5 ciasteczek Oreo

Przygotowanie

  • Ciasteczka Oreo rozdrobić za pomocą blendera lub wałka, ja użyłam wałka.
  • Obtaczamy w nich babeczki pokryte kremem.

Krem białkowy

  • 3 białka

  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

  • Białka przełożyć razem z cukrem i wodą do miski żaroodpornej i miksować przez chwilę. W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Na rondelku ułożyć miskę z białkami, zmniejszyć ogień i miksować masę przez dokładnie 12 min. Masa powinna pod koniec miksowania być gęsta.
  • Masę [przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego z szeroką tylką i wykonać okręgi z kremu zwężająć je ku górze.

Dodatkowo:

  • groszki czekoladowe- d0 oczu użyłam draże kokosowe, a na oczy użyłam kulki czekoladowe dostępne w Biedronce

Przygotowanie

  • Przyklejamy draże koksowe- to będą oczy, a usta robimy z kulek z Biedronki. Można oczy i usta zrobić z czekolady którą wystarczy roztopić, przekładając do woreczka foliowego, naciąć lekko ku górze róg i wyciskać małe i większe kleksy.
  • Włożyć do lodówki i trzymać chwilę do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Smacznego??- no nie wiem 😉

Oceń ten przepis

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *