Jesień to spadające liście, zimne wieczory z kubkiem gorącego kakao lub herbaty i… CIASTO MARECHWOWE 🙂 Jesień wymarzona. 🙂 Ciasto które wygląda tak „chłodno”, a smakiem rozpieszcza podniebienia, rozpływa się w ustach.
Mocno aromatyczne, bardzo wilgotne od marchewki, słodziutkie, a podczas pieczenia cały dom pachnie cynamonem i do tego ten kolor taki intensywny, taki jesienny. Krem jest delikatny na bazie kremówki i masła orzechowego.
Każdy, naprawdę każdy kęs powoduje- więcej! Wygląda i prezentuje się fantastycznie. Pokrojone w zgrabne kostki zahipnotyzują nie jednego gościa ;). Moje zdjęcia tak dobrze tego nie odzwierciedlają jak genialnie się prezentuje i smakuje, więc musicie micie mi uwierzyć na „słowo” i w najbliższym czasie oczywiście samemu spróbować do czego bardzo serdecznie zapraszam. 🙂
Ja za Was trzyma kciuki by ciasto wyszło pyszne a Wy do roboty. 😉
Szczegóły
blacha o wym. 25x35cm
40-50min.
Ciasto marchewkowe:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 proszku do pieczenia
2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
5 dużych jajek
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 i 1/3 szklanki oleju np. rzepakowy
2 i 1/2 szklanki marchewki surowej
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C na funkcji góra-dół.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, i imbir- przesiać do miski, odłożyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych ochach.
W misie miksera umieścić jajka i cukier na jasną i puszystą masę przez ok. 5-7 min. W kilku niedużych porcjach dodawać suche składniki naprzemiennie z olejem. Na koniec dodać startą marchewkę i delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką, wymieszać do połączenia. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części- jeśli jest troszkę nie równe można trochę ściąć wierzch ciasta by, wyrównać.
Krem orzechowy:
700 ml śmietanki kremówki 30% zimnej
250g serka kremowego, naturalnego
5 łyżek masła orzechowego bez cukru i soli lub z niską zawartości soli i cukru
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Przygotowanie
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzać w mikrofali. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- W misie miksera umieścić serek i kremówkę- miksować na gęstą masę. Pod koniec miksowania dodać przesiany cukier puder oraz po łyżce masło orzechowe. Na koniec wlewać niewielkim strumieniem żelatynę wprost pod mieszadło/widełki miksera.
- Dolny blat ciasta marchewkowego włożyć z powrotem do formy. Połowę kremu wyłożyć na ciasto marchewkowe i przykryć drugim blatem marchewkowym i wyłożyć drugą część kremu.
- Ciasto owinąć szczelnie folią lub włożyć do lodówki by nie chłonęło zapachów z lodówki
Dodatokwo:
ok 3/4 szklanki zmielonych orzechów u mnie włoskie (bo najwięcej ich mam na ogródku ;))
Przygotowanie
- Przed podaniem posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Kroić w koski, podawać, i delektować ;).
Smacznego!
Oceń ten przepis:
inspiracja: ilovebake