Niby nie pozorne ciastka czekoladowe takie zwykłe, a jak zaskakują smakiem tak pyszne, że wszyscy zamykają oczy i myślą o niebieskich migdałach- dokładnie tak potrafią zawrócić w głowie 🙂
Są wspaniałe- kruche z zewnątrz, ciągnące w środku. Idealne do fajnego spędzenia czasu z dzieckiem. 🙂 Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej jakoś znikają 😉 Lubiane przez każdego. Słodko polecam :*
Szczegóły
35 sztuk
12 min.
Ciasteczka:
170g masła
120g drobnego cukru do wypieków
120g cukru brÄ…zowego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230g mÄ…ki pszennej
50g kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka mleka
150g białych drobinek czekolady lub posiekanej białej czekolady
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło powinno być bardzo miękkie, na tyle by nów wchodził w nie bez oporu. Jeśli tak nie jest, to włożyć masło w temp. pokojowej do mikrofali na kilkanaście sekund by mniej więcej 1/3 masła się roztopiła.
- Piekarniki nagrzać do temp 160 stopni C na funkcji termoobieg.
- Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania bardzo puszystej masy maślanej, następnie dodać jajko i wanilię, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników. Do masy przesiać mąkę, kakao, sodę i wsypać sól, następnie zmiksować do połączenia się składników. Na sam koniec dodać mleko, wsypać czekoladę i zmiksować do połączenia.
- Płaską dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub przy pomocy łyżki do lodów (gałkownicy). Układać je na blaszce pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między nimi- rozpłyną się mocno na boki, dlatego nie trzeba ich spłaszać
- Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min lub do momentu kiedy brzegi zaczną się zarumienia, ale nie dłużej (całe ciasteczka będą zbyt twarde po upieczeniu). Od razu po upieczeniu ciasteczka będą bardzo miękkie, pozostawić je więc przez kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Oceń przepis:
inspiracja: mojewypieki