Tort nutella

Ten tort to spełnienie marzeń każdego dziecka, ale większego łakomczucha ;). Tak naprawdę to będzie idealny na każdą okazję, chociaż na urodziny chyba najbardziej.

Muszę przyznać, że jest troszkę pracochłonny, ale gwarantuję, że smak wynagrodzi poświęcony czas. Smak jest niesamowity. Wydawać by się mogło, że jest przesłodzony- bez obaw, nie jest taki,

Tort składa się z biszkoptu podzielonego na trzy równe blaty, krem nutella, orzechy lakowe, krem śmietankowy, krem do pokrycia. Tort zdobi czekoladowa polewa na bazie śmietanki. Dodatkowo, można odłożyć tak 1/3 jednego z kremów i na sam koniec wyciskać fantazyjne rozetki, mile widziane czekoladki albo Kinder Bueno- tak jak u mnie 😉 Jedyny minus to, że jest trochę drogi, ale takie są torty. 🙂

Pewnie nie jest to najpiękniejszy tort, w cukierniach są artystyczne, ładnie równo ułożone kremy, wygładzone „na dziesiątą stronę”, ale trzeba wziąć pod uwagę to że kiedyś nawet takiego nie potrafiłam. Dużo do poprawy by otworzyć własną cukiernię, ale to się wypracuje 😉 Tort robiłam też o 11 w nocy więc, dobrze nie widziałam i może też dlatego jest taki efekt?…A teraz zapraszam do przepisu :).

Szczegóły

Ilość:

tortownica 24cm

Czas pieczenia:

biszkopt- 35min, orzechy- 10min

Biszkopt:

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1/4 szklanki kakao

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Biszkpot

  • Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wyłożyć tylko dno formy, rantu już nie.) Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C na funkcji, góra-dół.
  • Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną i gęstą piankę. Gdy białka będą już sztywne dodawać po łyżce, stopniowo cukier- ubijać na najwyższych obrotach miksera, powinna powstać błyszcząca i bardzo gęsta masa. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli żółtko, po żółtku dodawać i bardzo powoli miksować, do połączenia.
    Etapami (ja dałam w trzech turach) w małych porcjach dodać suche składniki i bardzo delikatnie i powoli wymieszać szpatułką lub dużą drewnianą łyżką.
  • Masę biszkoptową przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 min. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika przestudzić przez 3-5 min, a następnie odwrócić tortownicę do góry dnem i zostawić biszkopt do całkowitego wystudzenia (najlepiej ułożyć tortownicę na kratce żeby biszkopt mógł „oddychać”). Wystudzony biszkopt obkroić od tortownicy, zdjąć papier ze spodu, a biszkopt przekroić na 3 równe blaty (dodatkowo można ściąć wierzch tak 2-3mm z góry biszkoptu.

Orzechy:

  • 50g orzechów laskowych

Orzechy:

  • Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C na funkcji góra-dół.
    Orzechy laskowe wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyłożyć do piekarnika nagrzanego, piec przez 10 min. (orzechy powinny się lekko zarumienić i powinna z nich odchodzić brązowa skórka). Podpieczone orzechy przełożyć do ściereczki i pocierać o siebie, żeby pozbyć się całkowicie brązowej skórki.
  • Obrane orzechy wystudzić, a następnie drobno posiekać.

Krem nutella:

  • 250g serka mascarpone zimne

  • 4 łyżki nutelli

Kremu Nutella:

  • Serek mascarpone przełożyć do miski, chwilę zmiksować, a następnie dodać nutellę i zmiksować a następnie dodać nutellę i zmiksować na gładki, jednolity krem. Krem wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego (przepis na krem niżej)

krem śmietankow

  • 350 ml śmietanki 36% zimnej

  • 250g serka mascarpone zimne

  • 2-3 łyżki cukru pudru

Krem śmietankowy

  • Schłodzoną śmietankę wlać do miski i zacząć powolne miksowanie ( zawsze miksowanie śmietanki zaczynam od powolnego miksowania ponieważ, na początku śmietanka może chlapać i też gdy zaczniemy ubijać na najwyższych obrotach miksera, śmietanka może się zważyć). Gdy śmietanka będzie już gęsta dodać przesiany cukier puder (słodząc krem należy, nie przesadzać z cukrem bo, krem z nutellą jest bardzo słodki) chwilkę zmiksować, a następnie dodać serek mascarpone i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem włożyć do lodówki na czas przygotowania ostatniego kremu czyli kremu który będziemy pokrywać wierzch i boki tortu.

Krem do pokrycia wiezchu i boków:

  • 300 ml śmietanki 36%

  • 1 łyżka nutelli

  • ewentualnie 1 łyżka cukru pudru lub do smaku, ale też nie przesadzać z tym kremem

Wierzch i boki:

  • Schłodzoną śmietankę wlać do miski i zacząć na początku wolne miksowanie i potem zwiększać. Gdy śmietanka będzie już gęsta dodać nutellę- i na tym etapie można sprawdzić słodkość kremu, jeśli wydaje się mało słodki to dodać przesiany cukier puder (ja kremu dodatkowo nie słodziłam już).

Nasączenie:

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

nasączenie

  • Składniki na poncz wymieszać w miseczce do momentu aż cukier się rozpuści.

Składanie tortu:

  • Na paterze lub podkładzie ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, który nasączyć ponczem.
    Kremu z nutelli możemy trochę odłożyć na dekoracje z rozetek, każdego kremu możemy odłożyć po trochu- tort będzie się ładniej prezentował.
    Na biszkopcie rozprowadzić połowę kremu z nutellą. Na kremie z nutellą rozsypać 1/3 posiekanych orzechów laskowych i rozprowadzić połowę kremu śmietankowego.
    Warstwę kremu śmietankowego przykryć drugim blatem biszkoptu, który również nasączyć wodą z cytryn posmarować drugą częścią kremu z nutelli, posypać posiekanymi orzechami laskowymi i przykryć drugą częścią kremu śmietankowego.
  • Następnie ułożyć ostatni blat biszkoptu który również nasączyć wodą z cytryny.
    Górę i boki tortu pokryć równą warstwą kremu do pokrycia (śmietanka z nutellą).

Dodatkowo:

  • orzechy do dekoracji

  • czekoladki, batoniki (u mnie Kinder Bueno)

Przygotowanie

  • Podstawę tortu udekorować posiekanymi orzechami lakowymi. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki minimum 2-3godz, ale może się również chodzić przez całą noc.

Polewa czekoladaowa:

  • 80ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • 100g czekolady deserowej

Przygotowanie

  • Śmietankę wlać do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę na małe kawałki i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę chwilę przestudzić, a następnie pokryć nią schłodzony tort. Tort z polewą schłodzić do zastygnięcia polewy.
  • Schłodzony tort udekorować czekoladkami i orzechami, a z pozostałych kremów które zostały można zrobić rozetki- jeśli oczywiście został jakiś krem.
  • Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: idealneciasta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *