Puree z dyni- jest to uniwersalny przepis nadający się do ciasta, placków, muffinek i innych pyszności również tych wytrawnych ;).
Przygotowanie puree jest banalne i bardzo szybkie. Za granicą puree jest również sprzedawane, w Polsce nie jest sprzedawane przynajmniej nie widziałam by było, chociaż można kupić przez internet, ale czy nie jest przyjemniejsze samemu przygotowanie?- No pewnie :).
Puree przechowujemy w zamkniętym słoiczku i trzymane w lodówce. Puree można też mrozić rozkładając do woreczków lub pasteryzować.
Szczegóły
Ilość:
to zależy jak dużej dyni użyjemy 🙂
Czas pieczenia:
60- minut duże dynie, 30- minut małe Hokkaido
przygotowania:
ok. 20 minut
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp 180stopni C na funkcji góra-dół
- Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami (łyżką lub gałką do lodów). Pokroić na mniejsze plastry. Dyni nie obierać, potem po upieczeniu będziemy obierać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 60 minut lub dłużej (a małe dynie np. Hokkadio tylko 30 minut) do miękkości. Plastry cieńsze można piec nawet poniżej 1 godziny. Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem- bez oporu powinien wchodzić bez oporu w upieczony miąższ.
- Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli puree dyniowe jest wodniste- nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno puree nie może być suche.
- Puree jest już gotowe
Smacznego!
Oceń ten przepis:
inspiracja: mojewypieki