Ciasto korzenne speculoos – bez pieczenia

„Ciepły” korzenny smak, który przeniesie zapach świąt do Twojego domu :). Bardzo delikatne i kremowa kostka, cudownie pachnące.

Kto powiedział, że przed świętami musimy spędzać dużo czasu w kuchni piekąc ciasta? Przecież możemy zrobić np. takie bardzo ekspresowe właściwie musimy tylko przygotować kremy i na tym praktycznie nasza się kończy. Jest to dla nas duże ułatwienie zwłaszcza przed świętami.

Ciasto nie jest trudne i bajeczne w smaku. 🙂

P.s Blog jest od 21 lipca, a to jest dopiero pierwsze ciasto bez pieczenia- wstyd!! 🙂

Szczegóły

Czas przygotowania:

ok 30min

Ilość

24×24 cm forma

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Krem korzenny:

  • 500ml śmietanki kremówki 30%

  • 4 łyżki kremu Speculoos, czubate

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka miodu

  • 70g śliwek suszonych

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/3 szklanki wody

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

  • 250g serka mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

Polewa:

  • 100g masła

  • 80g cukru

  • 3 łyżki mleka

  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych

  • kilka ciasteczek korzennych do oprószenia np. Speculoos

1szklanka = 250ml

*śliwki można zalać alkoholem z wodą w proporcji pół na pół.

Przygotowanie

  • Formę o wymiarach 24×24 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
    Herbatniki ułożyć na dnie blaszki.

Krem korzenny:

  • Śliwki pokroić na kawałeczki.
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali tak 20 sekund, (trzeba uważać aby żelatyny nie podgrzać za bardzo żelatyny, taka żelatyna wtedy traci swoje właściwości żelujące i krem nie będzie stabilny) wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Kremówkę miksować na gęsty krem, następnie dodać po łyżce krem Specluloos, miód (płynny), cynamon oraz suszone pokrojone śliwki. Na sam koniec zmniejszyć obroty miksera do minimum i wlać powoli, cienkim strumieniem żelatynę.
  • Gotowy krem wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników.

kREM ŚMIETANKOWY:

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali też tak 20 sekund (i znowu uważamy by nie zagotować żelatyny) wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Kremówkę miksować razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder i powoli wlać żelatynę. Zmiksować na wolnych obrotach.
  • Przykryć warstwą herbatników.

Polewa:

  • Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego wystudzenia i polać herbatniki.
  • Przed podaniem rozdrobnić ciasteczka korzenne i oprószyć wierzch ciasta.
Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *