Nie znalazłam osoby której by nie smakował no w końcu taka jego nazwa „NAJLEPSZY”. Dlaczego taki super? Po pierwsze można jeść w ten sam dzień co pieczony nie musi „leżakować” chociaż jeszcze smaczniejszy będzie na kolejny dzień. Bardzo wilgotny, mięsisty, pachnący (jak każdy piernik) i gęsty. Z dodatkiem kawy Inki, cudowny kolor- typowo piernikowy 🙂 A super już smakuje przekładany powidłami i… polewą czekoladową. 🙂 Jest tak bardzo ekspresowy, że nie potrzebujesz nawet miksera i można przygotować na ostatni moment 😉 Każda osoba która mało piecze z pewnością da radę.
Nie wyobrażaj sobie jak smakuje ten piernik bo nic z tego tylko, wypróbuj na Święta u siebie- to jest najlepszy i gwarantuję najpyszniejszy wybór :).
Szczegóły
12×25 keksówka
45-50 min
Oceń ten przepis:
Piernik:
125g masła
250g (1 szklanka) brązowego cukru lub białego
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej, Inka
250ml mleka
2 jajka
300g mąki pszennej
Polewa:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka kawy zbożowej, Inki
100g ciemnej czekolady
Piernik:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C z funkcją góra-dół.
- Formę keksową o wymiarach 12×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.
- Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika , cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
- Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżka (masa się spieni)
- Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było grudek mąki.
- Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie dość rzadka) i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 45-50minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa:
- W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić i polać wierzch i boki piernika.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmku