Prawdziwy makowiec, nie ma w sobie równych. 🙂 Doskonale oczywiście będzie się prezentował na świąteczny stół. Ma w sobie dużo pysznej makowej masy *DOMOWEJ MASY, nie z puszki. Powstał z wysokiej jakości ciasta i dlatego długo zachowuje swoją świeżość.
Do ciasta drożdżowego dodałam pasty z wanilii dodaje, jeszcze fajniejszego smaczku i spirytus 96% (moja babcia taki spirytus).
Makowiec smakuje tak jak kiedyś moja babcia piekła, no czyli tradycyjnie wybornie po prostu nie do podrobienia. I jest prosty, naprawdę jest prosty, no wiem że wygląda skomplikowanie, ale ten kto wie na czym polega „Makowiec zawijany” ten wie, że ciężko nie jest, ale jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makowca to koniecznie spróbuj. 🙂
Ciasto drożdżowe jest zawinięte w pyszną masę makową, już po upieczeniu i ostudzeniu polane lukrem i jest pysznie i świątecznie! 😉
Szczegóły
3 strucle
30-40 minut
Oceń przepis:
Ciasto Drożowe:
450 g mąki pszennej użyłam mąki do ciast drożdżowych + 3 łyżki do podsypywania
180 ml mleka letniego
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45g świeżych drożdży lub 21 g suszonych
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu lub wódki/rumu/likier migdałowy
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowa:
500 g maku
170 g jasnego brązowego cukru (możesz połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
100 g rodzynków lub sułtanków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
Ciasto drożdżowe:
- Jeśli używasz świeżych drożdży to odejmujemy składniki podane wyżej : do rondelka rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/4 szklanki letniego mleka (ale nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże i nie wyrośnie). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
- Dodać 3 łyżki przesianej mąki i wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Jeśli natomiast używasz suchych to nic żadnych składników nie odejmujesz to się tyczy tylko wtedy gdy używasz świeżych drożdży: drożdże suche wymieszać wraz z przesianą mąką. Dodać letnie mleko, żółtka, cukier, sól, spirytus (lub inny alkohol) i wanilię.
- Wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone i wystudzone masło. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć lnianym ręcznikiem.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do podwojenia objętości.
masa makowa:
- Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia , odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
- Do przygotowania masy makowej można użyć też maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku już nie trzeba mielić. Wystarczy zlać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniku kuchennym lub na gazie.
- Do zmielonego maku dodać pozostałe składki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, które pozostały z ciasta.
Przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe podzielić a 3 części rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok 3 mm, nałożyć masę makową, pozostawiając ok 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę) a końce makowców podłożyć pod spód. Jeśli ciasto bardzo się klei podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając ok 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej)
- Ciasto odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne.
- Makowce ułożyć na dużej blaszce w sporych odstępach od siebie.
- Piekarnik nagrzać do temp 190 stopni C na funkcji góra-dół.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30-40 minut do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraznie przebijał przez papier). Wyjąć rozciąć papier do pieczenia od góry, przestudzić.
Lukier:
- Cukier puder przesiać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty- dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki dosypać cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody. Jeśli lukru będzie mało dorobić
- Posypać makiem
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki