Ciastka mocno orzechowe

Pyszne? to raczej za skromne określenie, to mistrzowski smak! 😉 Ciastka są bardzo, bardzo orzechowe, maślane i idealnie kruche, z pysznym orzechowo kawowym nadzieniem. Wyglądają bardzo ładnie, troszkę miałam z pracy nimi, ale smak mi to zrekompensował bo, są strasznie wciągające 🙂 Te małe rozkoszne cuda są bardzo proste.

Gościły u mnie, na tegorocznych święta, najpierw zrobiłam jedną porcję a kolejnego dnia musiała robić kolejne więc, naprawę serdecznie polecam.

Te ciastka są „skłonne” zawrócić wszystkim w głowie. 😉 Dla każdej osoby która kocha orzechy :).

Szczegóły

Ilość:

30 sztuk

Czas pieczenia:

12-16

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka orzechów włoskich lub pekan

  • szczypta soli

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 170g masła

  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1/4 cukru pudru

  • 1 żółtko z dużego jajka

  • 1łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki orzechów włoskich lub pekan

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 białko z dużego jajka

  • 30g masła

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

  • szczypta soli

  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Dodatkowo:

  • 30 połówek orzechów włoskich lub pekan

  • pół szklanki cukru pudru (lub mniej) do obtoczenia ciastek

ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera lub blenderze umieścić mąkę, orzechy, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować przez 60 sekund do momentu zmielenia orzechów.
  • W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtko, wanilię i ubić. Dodać zmielone suche składniki i zmiksować. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.

nadzienie orzechowe:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • W misie miksera lub blenderze umieścić orzechy i cukier. Zmiksować przez 30-60 sekund do momentu zmielenia orzechów ( nie miksować zbyt długo by nie zamienić ich w pastę).Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i otrzymania konsystencji pasty. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na 30minut ( lub nawet do 3 dni).

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni z funkcją termoobiegiem
  • Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nadzienie orzechowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką lub woreczka z odciętym rogiem.
  • Z ciasta odrywać kawałki ciasta o pojemności 1 łyżki, formować z niego kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce w 5 centymetrowych odstępach.
  • Piec przez 6-8 minut, aż ciastka będą miękkie i wyrośnięte. Wyjąć z piekarnika i końcem drewnianej łyżki zrobić w każdym ciastku dziurkę naciskając ostrożnie ciastko na środku. Do środka wycisnąć nadzienie orzechowe, a następnie na każdym ciastku położyć połówkę orzecha. Umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6-8 minut lub do zarumienia się brzegów ciastek. Wyjąć, wystudzić przez chwilę na blaszce, a następnie przenieść na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Ciastka przechowywać do 5 dni w puszce w temp. pokojowej.

Smacznego

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *