Zaskakuje swoimi niebieskim kolorami i smakiem. Jest tak delikatne jak obłoczek i samo rozpływa się w ustach. Nie jest przesłodzone, a galaretka dodaje jeszcze większej „świeżości”.
Podstawą ciasta jest biszkopt, warstwa budyniowa (która zabarwiona jest na niebieską galaretką). Następnie ułożone biszkopty, krem śmietankowy i niebieska galaretka. A na sam koniec możemy zrobić kleksy z bitej śmietany- jeszcze lepiej prezentuje się nasze ciasto. Tak bajkowo, nieprawdaż? 🙂 Cudowne ciasto, które z pewnością zrobi wrażenie na dzieciach, ale i nie tylko. 🙂
Jest takie lekkie, że można się zapomnieć i zjeść kilka kawałów ;).
U mnie gościło na Sylwestra, wszyscy moi domownicy i goście pochłoneli. Wszystkiego dobrego w Nowym 2022 Roku! 🙂
Szczegóły
24x24cm
20-25 minut
Oceń ten przepis:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru do wypieków drobnego
szczypta soli
Krem Niebieski:
500ml mleka
1 budyń waniliowy (w proszku)
2 łyżki cukru
1 galaretka niebieska (u mnie jagoda i jeżyna)
Krem Śmietankowy:
1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
200 ml wody, gorącej
400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
biszkopt:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, z funkcją góra-dół.
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Obydwie mąki przesiać do miseczki- odłożyć.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera wraz z szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać powoli cukier, dodawać łyżka po łyżce i miksować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodawać powoli po jednym żółtku i miksować do momentu połączenia się.
- Przesianą mąkę dodać w kilku partiach i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
- Do przygotowanej wcześniej formy, przełożyć masę biszkoptową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Zaraz po wyjęciu gorące ciasto rzucić na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Zostawić do wystudzenia.
Krem niebieski:
- W 150 ml mleka rozpuści proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z budyniem i gotować na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać niebieską galaretkę (proszek), wymieszać do rozpuszczenia.
Owinąć folią spożywczą, żeby nie powstał na wierzchu kożuch i zostawić do wystudzenia. - Masę ostudzoną wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Na tężejącej masie ułożyć biszkopty jeden obok drugiego i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem śmietankowy:
- Galaretkę agrestową lub cytrynową rozpuści w gorącej wodzie, zostawić do całkowitego wystudzenia. 400 ml kremówki ubić na sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz powoli wlewać przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę- zmiksować do połączenia
- Krem śmietankowy wyłożyć na biszkopty i ponownie włożyć do lodówki, aż do całkowitego ścięcia.
Wierzch:
- Galaretki jagodowe rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki.
Galaretkę już mocno tężejącą wyłożyć na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, aż stężeje. Ciasto powinno być w lodówce minimum kilka godzin. - Przed podaniem ubić 200 ml śmietanki kremówki na sztywną masę. Pod koniec dodać mleko w proszku i chwilkę zmiksować.
- Do rękawa cukierniczego przełożyć z ozdobną tylką ( u mnie w kształcie gwiazdki) krem i wyciskamy dekorować każdy kawałek, ciasta pokrojonego w kostki.
Ja dla jeszcze ładniejszego efektu posypałam posypką w kształcie śnieżynek
Smacznego!
inspiracja: ilovebake