Muffinki czekoladowe

Każdy od czasu do czasu potrzepuje „zastrzyku” w postaci czekolady. W takich sytuacjach jestem ja i frunę z pomocą, przepis na muffinki z czekoladą 🙂

Składniki na muffinki wystarczy wszystko wymiesza i upiec, czyli są bardzo szybkie i proste. Do przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera. Te małe i pocieszne cudeńka są przepyszne, mają wilgotne ciasto, nie będą suche pod warunkiem jeśli, będziemy trzymać je w pojemniku pod przykryciem.

Polecam na drugie śniadanie, spakuj dzieciakom do szkoły, ale nie zapomnij a o sobie, dla siebie też spakuj do pracy ;).

Poprawią humor nawet w najgorszy dzień.

Także gdy Ci smutno, gdy Ci zle upiecz muffinke i smuć więcej się!!! 🙂 🙂

Szczegóły

Ilość:

mi wyszło 13 minimalne mniejszych foremek od tych standardowych. Zawsze używam tych standardowych i wychodzi 12 sztuk

Czas przygotowania:

15 min.

Czas pieczenia:

22 min.

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

muffinki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

  • 16g cukru waniliowego (całe opakowanie)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 szklanka mleka

  • 25g czekolady mlecznej, posiekanej lub groszków czekoladowych

  • 25g czekolady gorzkiej, posiekanej lub groszków czekoladowych

Przygotowanie:

  • Zawsze do odmierzenia składników używam szklanki standardowej czyli o pojemności 250 ml.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C na funkcji, góra-dół. Formę na muffiny wyłożyć foremkami na muffiny (mi wyszło 13 sztuk bo miałam minimalnie mniejsze foremki, ale poprzednie razy wychodziło mi 12 gdy robiłam w zwykłych foremkach).
  • Jeśli używasz czekolady, a nie dropsów czekoladowych- to obydwie czekolady pokroić w drobną kosteczkę.
  • W misce wymieszać za pomocą łyżki/trzepaczki lub widelca składniki, poza czekoladą. Mieszamy tylko do połączenia. Do ciasta dodać obydwie czekolady lub groszki czekoladowe, wymieszać też do połączenia.
  • Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 22 minuty.

Smacznego!

inspiracja: poprostupycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *