Pierwszy etap ciasta drożdżowego, z drożdży Å›wieżych. Drożdże suche wystarczy wymieszać z mÄ…kÄ…, natomiast drożdże Å›wieże „oczekujÄ… od nas” wiÄ™cej zaangażowania, ale to nie jest trudne. 🙂
20-30 minut wyrastania rozczynu i możemy dziaÅ‚ać dalej z ciastem drożdżowym. ;). Let’s go!!! 🙂
Szczegóły
Czas przygotowania:
ok. 5min
Czas wyrastania:
ok. 20-30 min.
Oceń przepis:
Rozczyn:
25g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/4 szklanka letniego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
- Do garnuszka lub miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym!- zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
- Dodać przesianą mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 20-30 min.
- Uwaga! składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej mąki jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa- należy użyć ilość drożdży jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie.
inspiracja: mojewypieki