Intensywnie czekoladowy sernik bez pieczenia. Z polewą czekoladową i na spodzie z ciasteczek kakaowych. Ma doskonałą konsystencję i wciąż pozostaje kremowy.
Super prosty i szybki do przygotowania dla osób które np. nie lubią piec, a mają ochotę na coś pysznego 🙂 I choć przygotowanie serniczka jest bardzo łatwe to pamiętajmy aby zacząć przygotowanie z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Sernik jest niski bo nie ma dzięki czemu rosnąć, serniki pieczone rosną dzięki temu, że mamy ubite jajka.
Do sernika nie potrzebna jest żelatyna- tak wiem, że wiele osób z żelatyną się nie lubi, dlatego liczę na to że ten sernik jeszcze bardziej się Wam spodoba 😉
Dużo nie zjecie, bo jest bardzo syty 500g czekolady to jest sporo, ale małe szaleństwo nie zaszkodzi, przeciwnie rozgoni wszystkie smutki świata ;). Jest obłędny, nie tylko dla czekoholików. 🙂
Na jaką okazję taki deserek? Hm… a ja słyszałam, że zbliża się Dzień Babci i Dziadka a potem mamy piękne święto Walentynki wpasuje się idealnie :). Jak najbardziej można bez okazji zrobić taki deserek. 🙂
Szczegóły
20 porcji, forma 25 cm
20-30 minut
Oceń ten przepis:
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (w temp. pokojowej) o dobrej jakości np. z „Piątnicy” lub zmielonego samamu przez maszynkę 3 krotnie
400 g czekolady deserowej lub lekko gorzkiej 50%
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% zimnej
1 łyżeczka cukru pudru
owoce do dekoracji np. maliny
spód:
- Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Masło roztopić, zestawić z ognia
- Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera lub jeśli nie posiadamy to tłuczkiem w misce lub zawiązanym woreczku foliowym. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą
- Pokruszone ciasteczka wyłożyć na spód i 2 cm boków tortownicy, uklepać i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
- Twaróg sernikowy należy wyjąć wcześniej z lodówki, przełożyć do miski i ogrzać do temp. pokojowej. Dodać przesiany cukier puder i wymieszać.
- Czekoladę połamać na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej, czyli w garnku należy zagotować wodę a w osobnej miseczce umieścić czekoladę, gdy woda będzie wrzeć umieścić miseczkę z czekoladą nad gotującą się wodą i stale mieszając. Miska z czekoladą nie może dotykać lustra wody gorącej.
Roztopioną czekoladę chwilę przestudzić. - Przestudzoną czekoladę połączyć z serem, czekoladę dodać do sera i wymieszać szpatułką do połączenia ( jeśli powstaną grudki z zastygniętej czekolady, wtedy można masę podgrzać np. w mikrofali w celu ponownego rozpuszczenia czekolady nie podgrzewać jednak zbyt długo tak 20-30 sekund.
- Powstałą masę wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok 3 godziny aż masa zesztywnieje
polewa:
- Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i olej i roztopić, wymieszać na gładką polewę. Polać po wierzchu masy serowej i schłodzić przez poł godziny.
Bita śmietana:
- Śmietankę wlać do misy miksera i zacząć ubijać na sztywną masę pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i zmiksować. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego z osobną końcówką u mnie w kształcie gwiazdki. Sernik można posypać malinami, ja delikatnie oprószyć kakao.
Sacznego!
inspiracja: kwestiasmku