Wspaniałe i mięciutkie bułeczki, wypchane czekoladą. 🙂 Możecie użyć dowolnej czekolady w (moim przypadku deserowa o gorzka)
Za każdym razem znikają z patery, za szybko to się dzieje :), ale to dobry znak ;). Na śniadanie, podwieczorek?- jasne!
Wasze dzieci i rzecz jasna i Wy pokochacie, te rozkoszne maleństwa 🙂 Poprawią każdy, naprawdę każdy nawet najgorszy dzień.
Uważam, że są bardzo proste i nawet sprawnie nam całe przygotowanie idzie :). Na drugi dzień do szkoły czy też pracy też będą pyszne! 🙂
Szczegóły
20 sztuk
ok. 20 minut
Oceń przepis:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych czyli 7 g
200 ml mleka ciepłe ale nie może być za gorące bo „zabije drożdże” i nie wyrośnie
100 g masła
90 g cukru
szczypta soli
3 jajka
Dodatkowo:
150 g czekolady posiekanej lub dropsy- gorzka/mleczna/biała/deserowa- można też mieszać tak ja np. gorzka i deserowa + jeśli jeszcze chcesz możesz na wierzch roztopić kilka kosteczek czekolady i polać wierzch bułeczek
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- Świeże drożdże włożyć do kubka wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Drożdże suche po prostu wymieszać z mąką i dalej postępować tak jak w przepisie. - Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe)
- Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Zrobić w środku wygłębienie, wlać rozczyn z świeżych drożdży i zacząć delikatnie mieszać drewnianą łyżką składniki.
- Dodać jajka następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
- Ciasto teraz wyrabiać w mikserze z hakiem do zagniatania ciasta lub rękami przez ok 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie oproszoną, mąką stolnicę i chwilkę jeszcze powyrabiać, ale naprawdę chwilkę i połączyć w gładką kulę. Podzielić na 4 części. Następnie rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o długości ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zawinąć ja w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięte ciasto pokroić na 5 kawałków. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
- Odkładać na 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Przykryć ściereczką i odłożyć na 20 min w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W między czasie rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Żółtko roztrzepać i dodać 1 łyżkę mleka wymieszać. Wyrośnięte bułeczki pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, na złoty kolor. Następnie upiec pozostałe bułeczki.
- Można polać lukrem lub roztopioną czekoladą w mikrofali wkładając czekoladę na 20- 30 sekund i zamieszać, można posypać też lukrem wszystkie wersje są doskonałe. 🙂
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmkau