Doskonałe ciasteczka z kakao i czekoladą. Bardzo proste, szybkie przygotowanie a wszystkie składniki dostaniecie „za rogiem” w sklepie. A do tego są obłędne w smaku. 🙂
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie, mogą się rozwalić jeśli od razu ściągniemy je z blachy, dlatego musimy odczekać 5-10 wtedy zastygną i nie rozpadną się, wtedy można przełożyć na talerz. Są lekko mięciutkie w środku, a na zewnątrz kruche.
Upieczcie te ciasteczka razem z dziećmi to świetna zabawa, fajnie wspólnie spędzony czas ;). Idealne do szklanki mleka.
Tutaj znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka Ciasteczka – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)
Szczegóły
2 blaszki ciasteczek
10-15 minut
Oceń przepis:
Ciasteczka:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
115 g masła, roztopione
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
szczypta soli
100 g gorzkich kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Przygotowanie
- 1 szklanka zawsze o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, na funkcji góra-dół. - Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Roztopić masło, a następnie dodać cukier, mleko, wanilię, jajko oraz solą.
- Dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladę i wymieszać.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć po 2 łyżeczki masy i formować kuleczki i spłaszczyć delikatnie dłonią.
- Ułożyć w odstępach od siebie i piec przez ok. 10-15 mint. Ciastek nie ściągać od razu po upieczeniu będą wtedy bardzo miękkie bo mogą się rozpaść. Zostawić na 5-10 minut do wystudzenia, dopiero wtedy można ściągnąć z blachy i przełożyć na talerz.
- Przechowywać w puszcze lub szczelnym pojemniku.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake