To ideał szarlotki- delikatna, kruchutka z maślanym ciastem, a do tego dochodzi budyń i kwaśne jabłka. Niby taka tradycyjna, ale też trochę nowoczesna przez budyń.
Kilka prostych składników i proste oraz bardzo szybkie ciasto, jest gotowa.
Najlepsza odmian jabłek do szarlotki to odmiana „szara reneta” one ładnie współgrają z ciastem bo nie puszczają dużo soków. Najprawdopodobniej te jabłka dostaniecie na każdym jarmarku.
Bardzo ładny zapach podczas duszenia, a potem pieczenia, jabłek z cynamonem- unosi się w całym domu.
Pyszna i lekka szarlotka, może zagości u Was w domu na weekend? 🙂
Szczegóły
12 porcji, blacha 21×28 cm
45 minut
Oceń przepis:
ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
200 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
1 jajko
ciasto kruche:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki. Ciasto kruche nie lubi ciepła dlatego wszystko powinno być zimne i trzeba szybko zagniatać.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, przesiać do misy miksera lub na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. - Mieszać mieszadłem miksera lub siekać składniki nożem do otrzymania drobnej kruszonki.
- Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto mieszając mieszadłem lub zagnieść dłońmi do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, połówki ciasta zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek i budyniu.
Przygotowanie
- Jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w między czasie od czasu zamieszać.
- Budyń: 450 ml mleka zagotować, do pozostałego 50 ml mleka przesiać proszek budyniowy i dodać cukier, wymieszać. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i wlać mniejszą część mleka z budyniem i cukrem, cały czas energicznie mieszać. Budyń potrzymać tak jeszcze 1-2 minut aby budyń mógł się zagotować. Gdy budyń się zagotuje ściągnąć z ognia.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją góra-dół. Blaszkę o wymiarach ok. 21×28 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną połówkę ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód blaszki. Wyrównać i delikatnie uklepać.
- Na spód wyłożyć jabłka, a następnie wyłożyć budyń. Wyjąć drugą połówkę ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na budyń.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut na złoty kolor.
- Posypać przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmkau