Szarlotka z budyniem

To ideał szarlotki- delikatna, kruchutka z maślanym ciastem, a do tego dochodzi budyń i kwaśne jabłka. Niby taka tradycyjna, ale też trochę nowoczesna przez budyń.

Kilka prostych składników i proste oraz bardzo szybkie ciasto, jest gotowa.

Najlepsza odmian jabłek do szarlotki to odmiana „szara reneta” one ładnie współgrają z ciastem bo nie puszczają dużo soków. Najprawdopodobniej te jabłka dostaniecie na każdym jarmarku.

Bardzo ładny zapach podczas duszenia, a potem pieczenia, jabłek z cynamonem- unosi się w całym domu.

Pyszna i lekka szarlotka, może zagości u Was w domu na weekend? 🙂

Szczegóły

Ilość:

12 porcji, blacha 21×28 cm

Czas pieczenia:

45 minut

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 70 g cukru pudru

  • 1 jajko

Jabłka:

  • 1200 g jabłek użyłam odmiany szara reneta

  • 1 łyżeczka cynamonu

budyń:

  • 500 ml mleka

  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)

  • 2 łyżki cukru

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

ciasto kruche:

  • Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki. Ciasto kruche nie lubi ciepła dlatego wszystko powinno być zimne i trzeba szybko zagniatać.
    Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, przesiać do misy miksera lub na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło.
  • Mieszać mieszadłem miksera lub siekać składniki nożem do otrzymania drobnej kruszonki.
  • Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto mieszając mieszadłem lub zagnieść dłońmi do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, połówki ciasta zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek i budyniu.

Przygotowanie

  • Jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w między czasie od czasu zamieszać.
  • Budyń: 450 ml mleka zagotować, do pozostałego 50 ml mleka przesiać proszek budyniowy i dodać cukier, wymieszać. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i wlać mniejszą część mleka z budyniem i cukrem, cały czas energicznie mieszać. Budyń potrzymać tak jeszcze 1-2 minut aby budyń mógł się zagotować. Gdy budyń się zagotuje ściągnąć z ognia.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją góra-dół. Blaszkę o wymiarach ok. 21×28 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną połówkę ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód blaszki. Wyrównać i delikatnie uklepać.
  • Na spód wyłożyć jabłka, a następnie wyłożyć budyń. Wyjąć drugą połówkę ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na budyń.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut na złoty kolor.
  • Posypać przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmkau

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *