Wracam często do tej drożdżówki z bardzo dużego sentymentu. Pamiętam jak miałam kilka lat, przyjeżdżałam do babci, a ona gościła mnie tą wspaniałą drożdżówką. Z wielkim bananem na twarzy, wracałam do domu z tym zawijańcem. 🙂
Jest to chyba jeden z najbrzydszych wypieków jakie zrobiłam, jednocześnie jednak jeden z tych wypieków, który smakuje ponad stan!! Lepiej nie może !
Nie podawałabym raczej jej gościom bo wygląd naprawdę nie jest ładny, natomiast jak najbardziej domownikom można taki zawijaniec zaserwować.
Masło i kakao w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka tam gdzie chce. I teraz Wam coś „powiem” tam gdzie znajdują się pęknięcia tam właśnie ciasto jest najbardziej smaczne.
Nie przejmuj się, że gdzieś tam się wyleje nadzienie, tu wygląd nie ma znaczenia 😉 Akurat tu chodzi o smak! Spróbuj to bardzo łatwy przepis, taki swojski i tani wypiek- to jest coś wspaniałego.
PS. Cieszę się, że udało mi się odtworzyć smak wtedy kiedy to moja babcia piekła „Babówkę”
Szczegóły
ok. 17 kawałków
ok. 35 minut
ok. 2 godz
średni
niski
Oceń przepis:
ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży lub 7 g (1 opakowanie) suchych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
250 ml mleka (lekko ciepłego)
1 duża kopiasta łyżka masła (roztopić)
nadzienie:
240 g słodkiego kakao typu Nesquik/Puchatek lub zwykłego
1 szklanka cukru tylko wtedy jeśli używasz zwykłego, bez cukru kakao. Kakao typu Nesquik czy Puchatek same w sobie jest już wystarczająco słodkie
130 zimnego masła
ciasto drożdzowe:
- Mleko delikatnie podgrzać, ma być delikatnie ciepłe, wymieszać z 2 łyżkami zwykłego cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5-7 łyżkami przesianej, mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.10-15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki przesiać do misy miksera. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać za pomocą hak do zagniatania lub dłońmi. Pod koniec dodać roztopione, wyrabiana ciasta dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50 x 40cm. Ciasto posypać kakao pozostawiając odstępy tak 2cm . Jeśli używasz gorzkiego kakao to teraz trzeba wysypać cukier na kakao tak samo zostawiając odstęp od brzegów. Na kakao rozłożyć wiórki zimnego masła
Przygotowanie:
- Ciasto zwinąć w roladę dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając na kształt podkowy i złączeniem do dołu.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra-dół.
Żółtko i mleko energicznie wymieszać, ze sobą i całe ciasto posmarować tym posmarować. - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temp. Ciasto powinno być łądnie zarumienione po upieczeniu.
Smacznego!
incspiracja: domowewypieki