Babówka- zawijaniec drożdżowy z kakao

Wracam często do tej drożdżówki z bardzo dużego sentymentu. Pamiętam jak miałam kilka lat, przyjeżdżałam do babci, a ona gościła mnie tą wspaniałą drożdżówką. Z wielkim bananem na twarzy, wracałam do domu z tym zawijańcem. 🙂

Jest to chyba jeden z najbrzydszych wypieków jakie zrobiłam, jednocześnie jednak jeden z tych wypieków, który smakuje ponad stan!! Lepiej nie może !

Nie podawałabym raczej jej gościom bo wygląd naprawdę nie jest ładny, natomiast jak najbardziej domownikom można taki zawijaniec zaserwować.

Masło i kakao w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka tam gdzie chce. I teraz Wam coś „powiem” tam gdzie znajdują się pęknięcia tam właśnie ciasto jest najbardziej smaczne.

Nie przejmuj się, że gdzieś tam się wyleje nadzienie, tu wygląd nie ma znaczenia 😉 Akurat tu chodzi o smak! Spróbuj to bardzo łatwy przepis, taki swojski i tani wypiek- to jest coś wspaniałego.

PS. Cieszę się, że udało mi się odtworzyć smak wtedy kiedy to moja babcia piekła „Babówkę”

Szczegóły

Ilość:

ok. 17 kawałków

Czas pieczenia:

ok. 35 minut

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz

Poziom trudności

średni

Koszt:

niski

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej

  • 40 g świeżych drożdży lub 7 g (1 opakowanie) suchych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka (lekko ciepłego)

  • 1 duża kopiasta łyżka masła (roztopić)

nadzienie:

  • 240 g słodkiego kakao typu Nesquik/Puchatek lub zwykłego

  • 1 szklanka cukru tylko wtedy jeśli używasz zwykłego, bez cukru kakao. Kakao typu Nesquik czy Puchatek same w sobie jest już wystarczająco słodkie

  • 130 zimnego masła

dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki mleka

ciasto drożdzowe:

  • Mleko delikatnie podgrzać, ma być delikatnie ciepłe, wymieszać z 2 łyżkami zwykłego cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5-7 łyżkami przesianej, mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.10-15 minut do wyrośnięcia.
  • Resztę mąki przesiać do misy miksera. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać za pomocą hak do zagniatania lub dłońmi. Pod koniec dodać roztopione, wyrabiana ciasta dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50 x 40cm. Ciasto posypać kakao pozostawiając odstępy tak 2cm . Jeśli używasz gorzkiego kakao to teraz trzeba wysypać cukier na kakao tak samo zostawiając odstęp od brzegów. Na kakao rozłożyć wiórki zimnego masła

Przygotowanie:

  • Ciasto zwinąć w roladę dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając na kształt podkowy i złączeniem do dołu.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra-dół.
    Żółtko i mleko energicznie wymieszać, ze sobą i całe ciasto posmarować tym posmarować.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temp. Ciasto powinno być łądnie zarumienione po upieczeniu.

Smacznego!

incspiracja: domowewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *