Pączki z bitą śmietaną, różą i malinami

Mój jeden z ulubionych dni już jutro dlatego musiałam jakieś niesamowite, wypaśne pączki zrobić i zrobiłam z krem śmietankowym do tego konfitura z róż i maliny. Istna fantazja wszystkich smaków.

Nie da się oprzeć tym pączkom. Podbijają serce każdego łakomczucha. Osoba która nawet jest na diecie się nie oprze. Zaufaj mi, będzie dobrze i pysznie- obiecuje. :*

Pamiętajcie, że jutro jest Tłusty Czwartek, a w ten dzień kalorie się nie liczą, albo przynajmniej nie powinno się o nich myśleć, dlatego też może spróbujecie mojego nowego przepisu na pączki?

Niech żyje Tłusty Czwartek, a z nim wszystkie pączki i inne łakocie. 🙂

Szczegóły

Ilość:

12 sztuk

Czas smażenia;

25-30 minut

Koszt:

wysoki

Poziom trudności:

średni

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

Pączki:

  • 500 g mąki pszennej najlepiej chlebowej, do ciast drożdżowych

  • 3 łyżki cukru

  • 35 g drożdży świeżych

  • 250 ml mleka letniego mleka

  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego

  • 5 żółtek

  • 2 łyżki spirytusu/wódki

krem:

  • 1 litr śmietanki kremówki 36%

  • 500g serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • 250-300 g świeżych malin

  • 1 słoiczek konfitury z płatków róż

  • 6 kostek smalcu do smażenia czyli 1200 g, bo jedna kostka to 200 g lub olej rzepakowy

  • suszone płatki róż

  • lukier: 3 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek zimnej wody

Przygotowanie

  • Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do drożdży wlać podgrzane mleko i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ja w okresie zimowym odkładam zawsze na grzejnik, a w letnim po prostu na blat, do słońca.
  • Mąkę przesiać do misy miksera i wlać wlać wyrośnięty rozczyn, dodać żółtka, spirytus i masło. Ciasto wyrabiać w mikserze planetarnym lub dłońmi. Wyrabiać przez ok. 10-15 minut. Ciasto będzie dość klejące, ale tak ma być. Takie jest ciasto drożdżowe na pączki ;).
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski, którą lekko oprószyć mąką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do podrośnięcia (znowu odstawiam na grzejnik lub do słońca- tam mu będzie najlepiej i ciepło)

Przygotowanie

  • Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze chwilkę podzielić na 12 części, ok 75 g sztuka u mnie ważyła.
  • Każdą część turlać do chwili powstania kulki i ostawić je na kolejne 20 minut.
  • W szerokim rondlu rozgrzać bardzo powoli tłuszcz do temperatury 175 stopni i smażyć pączki wolno na małej mocy palnika, do momentu aż pączki zarumienią się z obu stron. Zbyt szybko smażone pączki spalą się, a na zewnątrz pozostaną surowe w środku.
  • Po wyjęciu z tłuszczu pączki odłożyć na ręcznik papierowy, a następnie wystudzić i przekroić na pół.

Przygotowanie

  • Do misy miksera dodać mascarpone, wsypać przesiany cukier puder i wlać śmietankę. Miksować do momentu powstania gęstego kremu (trzeba uważać aby nie zważyć kremu)
  • Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, z dekoracyjną końcówką, wyciskać na pączka tworząc gniazdko z zagłębieniem po środku, które wypełnić łyżeczką konfitury różanej.
  • Na wierzchu ułożyć maliny (ja maliny dawałam 4 na jednego pączka wokół śmietany.
  • Lukier: Cukier puder przesiać do miski i dolać wodę i wymieszać do otrzymania, gładkiego lukru.
    Górną część pączka zanurzać w lukrze. Płatki róż, posypać po górnej części pączka. Górną część pączka ułożyć na malinach lekko dociskając.

Smacznego!

inspiracja: kasiaguzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *