Kostka „Czarny Las”

Połączenie czekolady i wiśni- zawsze wspaniale, smakujące i poprawiające humor. Moje jedno z ulubionych połączeń smakowych.

Ciasto składa się z dwóch blatów biszkoptowych, jeden blat układamy w formie, na to krem czekoladowy na bazie śmietanki, potem drugi blat biszkoptowy, krem śmietankowy i strata gorzka czekolada do posypania – żeby jeszcze ładniej ciasto wyglądało.

Przepis na ciasto jest dość proste. Biszkopt nie jest tradycyjny, jest dodane masło dzięki czemu ciasto nie jest suche, jest bardzo wilgotne, a po upieczeniu nie trzeba niczym nasączać. W przepisie którym się inspirowałam była margaryna, ja jej nie używam dlatego dane jest masło. W kremie śmietankowym (białym) jest żelatyna, ale spokojnie nie ma co się obawiać rozpuszczamy ją w dużej ilości wody, dlatego nie powinno być problemu- nie powstanie wilki ciągnący się glut, czy grudki.

Szczegóły

Ilość:

24×24 forma

Czas pieczenia:

ok. 40min.

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

biszkopt:

  • 5 dużych jajek

  • 3/4 szklanki cukru drobnego, do wypieków

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki kakao

  • 30 g masła

  • szczypta soli

krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

  • 250 g serka mascarpone

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 4 łyżki cukru pudru

krem Śmietankowy:

  • 450 ml śmietanki kremówki 30%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 1/2 szklanki gorącej wody

dodatkowo:

  • 300 g wiśni ze słoika lub mrożonych + jeśli chcesz możesz wiśnie zalać alkoholem i zasypać

  • czekolada do dekoracji wierzchu

Biszkopt:

  • Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
    Formę do pieczenia o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C na funkcji góra-dół
    Jeśli używamy wiśni mrożonych trzeba je rozmrozić, jeśli natomiast ze słoika wystarczy odsączyć.
  • Mąkę przesiać wraz z kakao. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Cukier drobny i cukier waniliowy zmieszać ze sobą
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zacząć miksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać stopniowo, łyżka po łyżce cukry i miksować dalej aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka, jedno po drugim, miksować bardzo krótko tylko do połącznia się składników.
  • Przesiane składniki dodać, do masy w kilku niedużych porcjach ( ja zawsze dodaje tak 3-4 turach) i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, mieszać jedynie do połączenia sie składników tak aby, piana jak najmniej opadła. Na sam koniec dodać roztopione masło i znów delikatnie i bardzo krótko wymieszać. Zbyt długie mieszanie może, spowodować zakalec.
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Od raz po wyjęci, ciasta z piekarnika, biszkopt zrzucić na zabezpieczoną podłogę lub blat z wysokości około 30 cm. Taki biszkopt wtedy nie opada. Wystudzić, a po wystudzeniu przekroić na dwie części.

krem czekladowy:

  • Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli wodę doprowadzić do wrzenia, gdy woda zacznie wrzeć umieścić miskę nad garnkiem i mieszać. Uwaga! miska z czekoladą nie może dotykać lustra wody. Jeśli czekolada się już rozpuściła zestawić, ją z garnka i wystudzić.
  • Kremówkę razem z mascarpone ubijać na gęstą masę najpierw na wolnych obrotach i z czasem zwiększać obroty miksera. Dodać przesiany cukier puder. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać szpatułką.
  • Dolny blat ciast ułożyć w formie i wyłożyć wiśnie. Następnie wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Wyłożyć drugi blat biszkoptowy i lekko docisnąć.

krem śmietankowy:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę, następnie dodać przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewać powoli żelatynę. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Wstawić na całą noc do lodówki.
  • Przed podaniem udekorować startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *