Połączenie czekolady i wiśni- zawsze wspaniale, smakujące i poprawiające humor. Moje jedno z ulubionych połączeń smakowych.
Ciasto składa się z dwóch blatów biszkoptowych, jeden blat układamy w formie, na to krem czekoladowy na bazie śmietanki, potem drugi blat biszkoptowy, krem śmietankowy i strata gorzka czekolada do posypania – żeby jeszcze ładniej ciasto wyglądało.
Przepis na ciasto jest dość proste. Biszkopt nie jest tradycyjny, jest dodane masło dzięki czemu ciasto nie jest suche, jest bardzo wilgotne, a po upieczeniu nie trzeba niczym nasączać. W przepisie którym się inspirowałam była margaryna, ja jej nie używam dlatego dane jest masło. W kremie śmietankowym (białym) jest żelatyna, ale spokojnie nie ma co się obawiać rozpuszczamy ją w dużej ilości wody, dlatego nie powinno być problemu- nie powstanie wilki ciągnący się glut, czy grudki.
Szczegóły
24×24 forma
ok. 40min.
średni
średni
Oceń przepis:
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru drobnego, do wypieków
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
30 g masła
szczypta soli
krem czekoladowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
krem Śmietankowy:
450 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
dodatkowo:
300 g wiśni ze słoika lub mrożonych + jeśli chcesz możesz wiśnie zalać alkoholem i zasypać
czekolada do dekoracji wierzchu
Biszkopt:
- Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Formę do pieczenia o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C na funkcji góra-dół
Jeśli używamy wiśni mrożonych trzeba je rozmrozić, jeśli natomiast ze słoika wystarczy odsączyć. - Mąkę przesiać wraz z kakao. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Cukier drobny i cukier waniliowy zmieszać ze sobą
- Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zacząć miksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać stopniowo, łyżka po łyżce cukry i miksować dalej aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka, jedno po drugim, miksować bardzo krótko tylko do połącznia się składników.
- Przesiane składniki dodać, do masy w kilku niedużych porcjach ( ja zawsze dodaje tak 3-4 turach) i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, mieszać jedynie do połączenia sie składników tak aby, piana jak najmniej opadła. Na sam koniec dodać roztopione masło i znów delikatnie i bardzo krótko wymieszać. Zbyt długie mieszanie może, spowodować zakalec.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Od raz po wyjęci, ciasta z piekarnika, biszkopt zrzucić na zabezpieczoną podłogę lub blat z wysokości około 30 cm. Taki biszkopt wtedy nie opada. Wystudzić, a po wystudzeniu przekroić na dwie części.
krem czekladowy:
- Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli wodę doprowadzić do wrzenia, gdy woda zacznie wrzeć umieścić miskę nad garnkiem i mieszać. Uwaga! miska z czekoladą nie może dotykać lustra wody. Jeśli czekolada się już rozpuściła zestawić, ją z garnka i wystudzić.
- Kremówkę razem z mascarpone ubijać na gęstą masę najpierw na wolnych obrotach i z czasem zwiększać obroty miksera. Dodać przesiany cukier puder. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać szpatułką.
- Dolny blat ciast ułożyć w formie i wyłożyć wiśnie. Następnie wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Wyłożyć drugi blat biszkoptowy i lekko docisnąć.
krem śmietankowy:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę, następnie dodać przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewać powoli żelatynę. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Wstawić na całą noc do lodówki.
- Przed podaniem udekorować startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake