Te babeczki to będzie hit każdej imprezy! Mocno kawowe i wyrazistym smaku i zapachu, wilgotne, mięciutkie, pachnące i pyszne- te wszystkie cechy to zasługa właśnie kawy.
Krem jest leciutki jak chmurka. Ten ładny kształt zawdzięczmy oczywiście dzięki temu, że wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego.
Wspaniale wyglądają, bardzo urocze. No po prostu nie można się im oprzeć. Zapisuj przepis i przetestuj. 🙂
Szczegóły
12 babeczek
20min
ciasto na babeczki:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
140g miękkiego masła
140g cukru drobnego do wypieków
2 jajka
2-3 łyżki kawy rozpuszczanej
50g gorzkiej czekolady min 60%
2-4 łyżki maślanki lub mleka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni, na funkcji góra-dół.
- Czekoladę roztopić na parze ( czyli w miseczce znajdującej się nad gotującą wodą- miseczka nie może dotykać lustra wody. )
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Następnie przesiać (jeśli mamy kawę w granulkach to przecieramy ją przez sitko).
- Masło ucieramy z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez ok. 3-4 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucieramy mikserem aż składniki się połączą w jednolitą masę.
- Do maślanej masy dodajemy suche składniki, roztopioną czekoladę i maślankę, następnie krótko mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do foremek na mufffiny wyłożone papilotkami. Wykładamy tak do 3/4 wysokości foremki . Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20min. Piec na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
250g serka mascarpone
120-130g zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-4 łyżeczki cukru pudru- według smaku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
- Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Kawę dodać do serka mascarpone i wymieszać.
- Do serka mascarpone dodać śmietankę i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
- Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (użyłam w kształcie gwiazdki).
Smacznego!
Inspiracja: małacukierynka